Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-10-2012, 18:13   #1
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by makota View Post
To, że osobiście wolę mniejsze psy...
No, no, teraz dopiero wyzwałaś los ! Tylko patrzeć jak Cześ na 73 śmignie... Ale spoko, "jak się nie ma to co lubi, to się lubi co się ma"

I żeby potem nie było, że coś komuś insynuuję - też wolę mniejsze, a mam... średnią

A Kłapouchy na fotce - boski!

Last edited by Rona; 25-10-2012 at 18:16.
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 18:32   #2
makota
Member

makota's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
No, no, teraz dopiero wyzwałaś los ! Tylko patrzeć jak Cześ na 73 śmignie... Ale spoko, "jak się nie ma to co lubi, to się lubi co się ma"

I żeby potem nie było, że coś komuś insynuuję - też wolę mniejsze, a mam... średnią

A Kłapouchy na fotce - boski!
Haha, może być nawet zielony w różowe kropki - to i tak jest TEN pies

Aczkolwiek "mniejsze" niekoniecznie oznacza "niższe" - chodziło mi raczej o całokształt, aczkolwiek nie ukrywam, że gdyby mi ktoś dał do wyboru psa 65cm i psa 75cm, to wybrałabym niższego
Ja po prostu lubię lekkie, atletyczne psy (Nitusia ), o tak to ujmę
Old 25-10-2012, 18:39   #3
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by makota View Post
gdyby mi ktoś dał do wyboru psa 65cm i psa 75cm, to wybrałabym niższego Ja po prostu lubię lekkie, atletyczne psy
Niesamowicie ciekawe zdanie....Niższy=lekki=atletyczny....muszę to przemielić w moich trzech komórach....

/Ja bym wybrała z lepszej -wg. mnie- linii i większym prawdopodobieństwem lepszego charakteru, zdrowia/
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 18:58   #4
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
Niesamowicie ciekawe zdanie....Niższy=lekki=atletyczny....muszę to przemielić w moich trzech komórach....

/Ja bym wybrała z lepszej -wg. mnie- linii i większym prawdopodobieństwem lepszego charakteru, zdrowia/
i chyba to byl by ten z 65
Old 25-10-2012, 19:58   #5
Puchatek
Senior Member

Makota, wiem, że wiesz, że wiem....... zdarza mi się rozumieć skróty myślowe
Ale fajnie to zabrzmiało. Szczególnie, że wszędzie zdarzają się psy niskie rachityczne, niskie przysadziste, wysokie lekkie, wysokie atletyczne.......
"Nie dogodzisz"?
NIE!

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
i chyba to byl by ten z 65
Czy to można już u nas w rasie nazwać regułą?
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 20:03   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Czy to można już u nas w rasie nazwać regułą?
kochana, teras dlugo myszlalam - no jakos nie przychodzi mi do glowy lekki i DUZY ( tz wieciej niz 70 cm) pies ktory wygladal jak szakal byl lekki z dlugymi nogami ( tz zyjacy teras)
Old 25-10-2012, 20:40   #7
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Takie spostrzeżenie lekkie: szukając potencjalnych narzeczonych dla moich dziewczyn, gadając z ludźmi, niekoniecznie z właścicielami, pytam między innymi o wzrost. Nic mniej, nic więcej. Jedna cecha z wielu. Pytam tez o charakter, zdrowie i inne cechy Jak pozostałe pytania są normalnie traktowane, tak pytanie „o wzrost” już kilkukrotnie zostało potraktowane albo jak „obraza majestatu”(sugestia, jakoby pies był za niski!) albo jak „chęć szukania psów-gigantów do hodowli”(dla ciebie tylko wzrost się liczy, skoro w ogóle pytasz ile ma wzrostu!). A ja tylko zapytałam, jaki pies jest wysoki.

Chciałam tylko apelować o generalne wrzucenie na luz, bo powoli popadamy w paranoję dla odmiany z drugiego krańca skali, która jest tak samo idiotyczna jak ta wczesniejsza Wcześniej dostawały po uszach niższe psy „że szakale” , teraz będą dostawać wyższe ”że mastify”. Mądrze dziewczyny wcześniej napisały, że idzie o proporcje a nie o to kto ma ile na miarce,kurcze

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
... pies ktory wygladal jak szakal byl lekki z dlugymi nogami ( tz zyjacy teras)
Daiva, ja widziałam w tamtym roku w Paryżu ale ile tam było wilczaka w wilczaku, to ja się nie podejmuję oceniać

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 19:06   #8
fraxinia
Junior Member

fraxinia's Avatar

Makota, „patrz mnie na usta”:
napisałaś swoje luźne przemyślenia na temat zależności pomiędzy wielkością psa a innymi cechami. Ja się do tego odniosłam, pisząc że moim zdaniem takie zależności wprost nie występują.
I TYLE

Reszta mojej wypowiedzi była próbą obrony wysokich psów przed przypięciem im łatki owczarka.
OGÓLNIE!

Po raz 3 i ostatni piszę, nie miałam Ciebie na myśli.

Nie będę Ciebie cytować, bo sama piszesz, że nie rozumiesz swoich słów. Poddaje się, wyłączam subskrypcję. Idę pomyśleć nad lekkim i atletycznym.
fraxinia jest offline   Reply With Quote
Old 25-10-2012, 19:23   #9
makota
Member

makota's Avatar

Quote:

Muszę chyba wprowadzić u siebie dyscyplinę i zacząć 5-krotnie sprawdzać co napisałam, pod kątem każdej ewentualności jeśli chodzi o tok rozumowania odbiorcy i możliwości łapania za słówka

Myślę Puchatku, że doskonale wiesz co miałam na myśli i zdajesz sobie sprawę z tego, że nie postawiłabym wysokości psa nad jego budowę.

Ale cóż - tak źle i tak niedobrze. Piszę o całokształcie, to jest zarzut, że generalizuję. Piszę dla przykładu o JEDNEJ cesze (wysokość) to jest zarzut, że tylko wysokość mnie obchodzi
Nie dogodzisz
Reply

Posting Rules