Regresar   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Responder

Herramientas Estilo
Anterior 16-Mar-2013, 03:01 PM   #1
Wilczy Duch
Junior Member

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por makota Ver post
...może Ty sam podaj listę podobających Ci się psów...
Nie miałbym z tym najmniejszych nawet problemów, gdyby chodziło o Siberiany, natomiast wydawało mi się, że tutaj przesiadują osoby, które znają się przynajmniej na Wilczakach tak, jak ja na Huskich, dzięki czemu dla nich taki ranking nie okazałby się wyzwaniem poza ich siły... jak widać bardzo się pomyliłem, o co trudno mieć do mnie pretensje, więc nie rozumiem dlaczego chcecie przerzucić na mnie coś, czemu sami nie jesteście w stanie podołać, choć w przeciwieństwie do mnie powinniście.

Cita:
Originalmente publicado por makota Ver post
...widzę, że wciąż nie przyjmujesz do wiadomości niemożności wyszczególnienia Ci konkretnych linii hodowlanych u csv...
Bo i sami sobie tutaj przeczycie, skoro kilka postów wyżej zapodaliście mi przecież link do stronki, gdzie czarno na białym podane były cztery (a nawet pięć, jeśli uwzględnić również tą kwestionowaną z pierwszej połowy lat 80'tych) główne linie hodowlane, od których to z upływem czasu wyłoniły się przecież przeróżne typy hodowlane... także pozostaje jedynie wyodrębnić z nich te, które są najbardziej wyrównane (i to bynajmniej nie na zasadzie inbredu, skoro wilczaków jest już tyle, że nie ma najmniejszej nawet konieczności łączyć ze sobą blisko spokrewnionych osobników, celem zapewnienia trwałości danego typu), aby charakterystyczny genotyp został utrwalony na trwałe, tak co by pewne hodowle wydawały na świat znamienne dla siebie wilczaki, a nie wszystkie tylko jeden wielki misz-masz.
Wilczy Duch no está en línea   Citar y responder
Anterior 16-Mar-2013, 03:14 PM   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Enviar un mensaje por Skype™ a jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta
Predeterminado

Suka ktora wrzuciles jest slabiutka, wiec jesli podobna trafisz to jako niepowodzenie hodowcy a nie jako celowy zamysl hodowlany. Tak na szybko-jest duzo za dluga i krotkolapna, ma za szeroka klate. Glowe tez ma slaba, pomarszona z dlugimi uszami i samczym wyrazem. Najczesciej te wady spotyka sie w liniach czeskich wiec jesli Tobie sie podobaja to szukaj tam.
Anterior 17-Mar-2013, 08:08 AM   #3
Wilczy Duch
Junior Member

Predeterminado

Cita:
Originalmente publicado por jefta Ver post
Suka ktora wrzuciles jest slabiutka...
Akurat trafiłem na jej fotkę zaraz przy samym wejściu na stronie głównej i dopiero po przeglądnięciu teraz jej galerii faktycznie wygląda jakby miała jakąś domieszkę krwi Saarloosa (u którego szczególnie te duże uszy wyglądają nieciekawie, skoro u ras północnych są one zupełnie niepraktyczne), u którego wyłącznie szaraczkowe umaszczenie po typowym wilku szarym jest warte uwagi (nawiasem mówiąc wcześniej po prostu wertowałem z tej polecanej przez Was stronki http://czw.pl/hodowle/ rodzime kennele, a że zakończyłem na Jantarowej Watasze, stąd też za bardzo zapatrzyłem się na tamtejszą Saarloosową suczkę, która w przeciwieństwie do swojego "muminkowatego" partnera wyglądała jakby sama miała jakąś domieszkę krwi CzW, przez co nastąpiło te moje zdezorientowanie).

Tak na marginesie, to sam fakt, że SW ma jedynie tylko 25% wilczej krwi, a aż 75% ON'kowej zupełnie dyskwalifikuje go u osób, które na owczarki niemieckie są uczulone - dlatego na zasadzie analogii chcę za wszelką cenę uniknąć takich hodowlanych linii CsV, w których wilczaki były krzyżowane z ON'kami, w wyniku czego wilcza krew u ich potomstwa rozwadniała się do zaledwie owych 25% (co ciekawe jakoś nie spotkałem się dotychczas z odwrotnym zabiegiem uszlachetniającym ową rasą, czyli z dopuszczeniem do wilczaka wilka, tak aby szczenięta po nich miały nawet 75% wilczych genów), przez co znacznie bardziej przypominały one owczarki, a niżeli wilki.
Wilczy Duch no está en línea   Citar y responder
Responder

Reglas del foro