![]() |
![]() |
|
Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Odnośnie związku, myślę, że osoby posiadające psy z linii użytkowych, nie wystawowych mają duży problem. Pierwsze, co mi się nasuwa to zdobycie uprawnień hodowlanych. Sama mam psa, który w Polsce, prawdopodobnie, uprawnień hodowlanych nie zdobędzie. Nie wiem jeszcze czy będziemy chcieli go rozmnażać i czy bedzie na tyle wartościowym osobnikiem, że ktokolwiek będzie chciał nim kryć, ale nawet jeżeli taka sytuacja będzie miała miejsce to w Polsce, prawdopodobnie, uprawnień hodowlanych, na wystawach, mój pies nie zdobędzie. Jest zupełnie inny niż psy z lini wystawowych. Jest zbudowany poprawnie, zgryz prawidłowy, jajka na miejscu, ale jest po prostu inny. I teraz jeżeli ktoś będzie chciał psa do sportu to będzie miał problem.
Wiem, że w kilku rasach jest podonie m.in, wsród owczarków niemieckich. Może dlatego wiele osób szuka alternatywnych rozwiązań. Last edited by dorotka_z; 20-03-2013 at 22:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
klub trzeba patyczkem patyczkem zeby cos robili. na dodatek... prawa hodowlanie nie tylko w PL mozna zrobuc chyba ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
a po co to BH?
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Ja trochę poza tematem
![]()
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
pies ma miec dyplom uzytkowy to jest SVP, IPO, RH-E - egzaminy ktore daja mozliwosc isc do klasu uzytkowego opisuja regulaminy, chyba w ZK tez jest napisane jakie sa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
w zwiazku jest ogolnie IPO do zdania by miec uzytka.
Tak sie z ciekawosci z tym BH pytalam (wiesz nam nie robi, bo mamy BH)
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Jako, że dziś środa to byłam w Związku na dyżurze i dopiero mam teraz czas
![]() Spieszę odpowiedzieć wszystkim, którzy zabrali głos w temacie. Tak, PKPR powstał jako organizacja dysydencka w stosunku do ZK, a ZOND wcześniej z powodu DONków, PFK jest odłamem PKPR'u. O innych organizacjach nie wiem w zasadzie nic. W każdej z tych organizacji są wymogi hodowlane, czasem mniejsze niż w ZK, czasem większe. Niektóre rasy w ZK nie mają obowiązku RTG, a w PKPR i owszem ( vide: Leonberger, Cane Corso). Posiadanie Wilczaka w innej niż ZK organizacji byłoby swoistą głupotą ( bez obrazy, ale tak uważam), bo tam tej rasy nie ma, więc jak i czym kryć? Regulaminy można poczytać na ich stronach internetowych, więc nie będę się tu rozwodzić na ten temat. Owszem, jest wiele rzeczy, które powinny być uściślone, np: częste stwierdzenia: ZALECA SIĘ. To nic nie oznacza w praktyce, bo zalecać można, a słuchać zalecenia też tylko można, a nie trzeba. Wszędzie są tylko ludzie i to od nich zależy, czy dana organizacja działa dobrze czy nie. Gdybym uważała, że wszystko jest super hiper to bym nie zrezygnowała ![]() Co do "subtelności" mojej wypowiedzi, to moi znajomi znają powód mojego odejścia i gdyby tu zaglądali, to nie byliby zdziwieni moja odpowiedzią ![]() W każdej dziedzinie życia są ci źli i ci dobrzy, a że nie ma ludzi perfekcyjnych to i nie ma takich organizacji. Kiedyś uważałam, że ZK powinno mieć "konkurencję", dziś już mam mieszane uczucia. Bo tak jak w przypadku partii politycznych to ludzie sami sobie wybierają i sami potem cierpią, tak w przypadku kynologii cierpią psy i ich przyszli właściciele. Do tego polskie prawo, które w ogóle nie ustosunkowało się do definicji rodowodu na przykład. Ministerstwo Środowiska umywa ręce i nie uważa psów za zwierzęta hodowlane. Uważam, że to źle. Ale wróćmy do tematu. Powiem wprost: po swoich doświadczeniach z innymi organizacjami kynologicznymi w Polsce ( należałam do jednej, ale znam realia tych innych) uważam że ZK daje najwięcej możliwości hodowlanych. Daje większą wiedzę i możliwości rozwoju. I nie można porównywać ZK z innymi, bo nawet nie bardzo jest jak. To jest moje prywatne zdanie ![]() PS Z mojego poletka zawodowego - nauczyciel. Kiedyś szkoła to był beton. Dyscyplina, regulamin i kary. Może i niehumanitarne ale skuteczne. Teraz są prawa i prawa i prawa i tak do znudzenia, a obowiązki przy okazji. Efekt? Uczniowie, którzy nic nie umieją, nawet nie rozumieją co czytają we własnym języku, jeśli jeszcze w ogóle czytają. Nauczyciele, kŧórzy zamiast skupić się na uczeniu, wypełniają papierki, w których tłumaczą władzom, czemu postawili komuś jedynkę. PARANOJA! WYBIERAM BETON!
![]() Last edited by Wercyngetoryks; 21-03-2013 at 00:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||||
Senior Member
|
![]()
Dzięki Joanno za odpowiedź.
![]() Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Raz jeszcze , dziękuję. ![]() .... Króciutko BTW..... Quote:
A efekt? Wszystko zależy od człowieka.... jaki nauczyciel, taki uczeń.....jaka mądrość dorosłego człowieka, taka mądrość dziecka..... Ja niekoniecznie. Karmię ten "beton" chyba tylko ze względu na własne lenistwo. Chociaż z drugiej strony..... ponieważ zdaję sobie sprawę, jakie co poniektórzy mogą mieć zakusy na awanse/stołki w ZKwP, złośliwie mnie korci by być pierwszym pozaZetKaWuPowskim wilczakowcem.... Gdybym tak zrobiła tam jeszcze miot... jak nic kogoś szlag by trafił -i to trafienie byłoby bardzo cenne dla naszej rasy... ![]() ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Distinguished Member
|
![]()
O matko, żeby tylko 'naszemu przyjacielowi' nie wpadł genialny pomysł do głowy, żeby zapisać się do innej organizacji......
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() ![]() Chyba większość dorosłych mająca do czynienia z dziećmi i młodzieżą (czy to własnymi, czy/i jako nauczyciel) narzeka, że jest coraz gorzej, że poziom uczniów spada z każdym kolejnym rocznikiem itd. Rzeczywiście trudno odnieść inne wrażenie. Zgadzam się z tym co napisała Bura: "jaka mądrość dorosłego człowieka, taka mądrość dziecka". No ale to musi oznaczać, że to ta nasza (w sensie naszego pokolenia) "mądrość" szwankuje, skoro nasze dzieci są "gorsze" od tych wcześniejszych. Tak by z tego wynikało, prawda? A skoro my szwankujemy, to nasi rodzice jakoś musieli nie sprostać zadaniu, a jeśli oni... itd itd. Jest gdzieś tego początek? Albo koniec? A może przyczyna jednak jest inna? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
u nas owczarki moga byc hodowane jesli maja- linii uzytkowe IPO 1 a linii show choc BH ORAZ wszyscy musza miec korung
jak to po co? to ze "rasa uzytkowa" uniwersalna, to jaka uzytkowa jesli prostego BH nie moga zdac ![]() na dodatek musza miec HD i ED badania |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|