Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-06-2013, 13:05   #1
Emi
Junior Member

Emi's Avatar

Quote:
Originally Posted by Skrzat&Bow View Post
... Bez sensu to się potoczyło. Uuuuh. Wiem jaka jest historia Saarloosów, może mniej doniosła i szlachetna, jednoznaczna...ale ja nie o tym do jasnej ciasnej!!!!
Spokojnie, nikt tu nie chce udowadniać twierdzeń typu "mój CSV jest lepszy od twojego Saarlooosa". Ja na przykład nie znałam historii rasy (jakoś wcześniej nie wpadłam na to żeby poszukać i poczytać, nie miałam pojęcia ze jest taka ciekawa ) i bardzo się ciesze że Margo wyjaśniła mi skąd bierze się to zróżnicowanie wśród Saarloosów i w jakim kierunku idzie ich hodowla
Emi jest offline   Reply With Quote
Old 20-06-2013, 14:19   #2
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

Send a message via Skype™ to Skrzat&Bow

Quote:
Originally Posted by Emi View Post
Spokojnie, nikt tu nie chce udowadniać twierdzeń typu "mój CSV jest lepszy od twojego Saarlooosa".
I vice versa . Własnie o to chodzi. Tylko jak to się dzieje że w wątku dotyczącym starchliwości u CSV wałkujemy w miarę od dawna oczywisty temat problemu strachliwości Saarloosów. Tylko o TYM są moje wykrzykniki
Skrzat&Bow jest offline   Reply With Quote
Old 20-06-2013, 14:46   #3
Emi
Junior Member

Emi's Avatar

Quote:
I vice versa . Własnie o to chodzi. Tylko jak to się dzieje że w wątku dotyczącym starchliwości u CSV wałkujemy w miarę od dawna oczywisty temat problemu strachliwości Saarloosów. Tylko o TYM są moje wykrzykniki
Z mojej strony to była czysta ciekawość, chęć weryfikacji swoich spostrzeżeń, no i jakoś dyskusja sama się potoczyła A sam temat admin mógłby zatytułować "strachliwość wilczaków" i już byśmy grzecznie dyskutowali na temat (ale to tylko zbędna formalność)
Żeby nie było tematem strachliwości u CSV jestem równie zainteresowana, jezeli nie bardziej. Także chętnie poczytam jeszcze co nam madre głowy o tym napiszą
Old 20-06-2013, 15:09   #4
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

Quote:
Originally Posted by Emi View Post
A sam temat admin mógłby zatytułować "strachliwość wilczaków" i już byśmy grzecznie dyskutowali na temat (ale to tylko zbędna formalność)
Emi , może źle mnie odbierasz, ale ja nie upieram się dla sztuki, "bronię" tylko tego pytania/hipotezy/ zadanego na samym początku przeze mnie dotyczącego konretnie problemu u CSV Zalezało na systematyce, zebraniu obserwacji,wiedzy akurat dotyczącej czeweczek, nie w odniesieniu do saarloosów, nie porównania między rasami...
Możemy i o saarloosach, no problem. Ale tu chodziło mi o dyskusje stricte o danej rasie...

Last edited by Skrzat&Bow; 20-06-2013 at 15:12.
Old 20-06-2013, 14:34   #5
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Już może włóżmy między bajki stwierdzenie, że wilczaki to rasa użytkowa. Gdyby były użytkowe, masowo byłyby używane. Niby oczywista oczywistość, a ciągle gdzieś się pałęta. Założenie twórców było, jakie było. Ale minęło. Koniec i kropka.

Niestety, "na oko" średnia idzie w dół. Bo to chyba nie przypadek, że sensacją jest normalnie zachowujący się na wystawie pies (zarówno dorosły, jak i szczeniak). Dwie ostatnie wystawy sprawiły, że oczka otwieram ze zdumienia. W Lublinie - ochy i achy nad niewystawianą Dewi - że to taki ewenement, bo stoi sobie i można ją pogłaskać, pozaczepiać - nie kuli się i - tu cytat "ojej, jaki to normalny pies!". Słabo mi się zrobiło.
W Łodzi też duży procent psów wyleciałby u mnie z ringu z "nie do oceny". Za "młodych lat wystawowych" proporcje były inne chodź nie przeczę, że wtedy również bywało, że rasę zgarniały stworzonka, które nawet stać z tabliczką BOB nie były w stanie.

W Warszawie spróbuję podstawowej statystyki i już pracuję nad etatem sekretarza, który pracowicie będzie stawiał znaczki w katalogu.

Chyba dla wszystkich jasne jest, że to niedbałość hodowców jest tego przyczyną. Po 7 latach patrzenia na wilczaki widzę, że schemat MIEJSKI MŁYN VS WIEJSKI SPOKÓJ jest o kant potłuc. Praca przewodnika spektakularnych efektów nie zapewni. Owszem, pomoże, jak materiał jest w miarę. Ale z pustego to i Salomon nie naleje.
Old 20-06-2013, 14:48   #6
avgrunn
Senior Member

avgrunn's Avatar

Quote:
Originally Posted by Joanna View Post
Chyba dla wszystkich jasne jest, że to niedbałość hodowców jest tego przyczyną. Po 7 latach patrzenia na wilczaki widzę, że schemat MIEJSKI MŁYN VS WIEJSKI SPOKÓJ jest o kant potłuc. Praca przewodnika spektakularnych efektów nie zapewni. Owszem, pomoże, jak materiał jest w miarę. Ale z pustego to i Salomon nie naleje.
Owszem, choc ja bym do tego dala tez niewiedze wlascicieli, sama jestem przykladem jak to chcialam za dobrze no i troche przedobrzylam.
Old 20-06-2013, 15:07   #7
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Już może włóżmy między bajki stwierdzenie, że wilczaki to rasa użytkowa. Gdyby były użytkowe, masowo byłyby używane.
Trochę off, ale chyba to samo można generalnie powiedzieć o większości, jak nie o wszystkich rasach o użytkowych początkach? "Masowość" użytkowania psów w ogóle się już raczej skończyła, a stało się to z chwilą, gdy po pierwsze nastała moda "brania psów wszelakich na salony", a po drugie z racji nazwijmy to "postępu technicznego" przestały być ludziom w takim stopniu potrzebne, jak to dawniej bywało.
Z punktu widzenia "masowości", to chyba najbardziej użytkowe są niestety podwórkowo - łancuchowe Azorki i Azy...
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 20-06-2013, 15:34   #8
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Trochę off, ale chyba to samo można generalnie powiedzieć o większości, jak nie o wszystkich rasach o użytkowych początkach? "Masowość" użytkowania psów w ogóle się już raczej skończyła, a stało się to z chwilą, gdy po pierwsze nastała moda "brania psów wszelakich na salony", a po drugie z racji nazwijmy to "postępu technicznego" przestały być ludziom w takim stopniu potrzebne, jak to dawniej bywało.
Z punktu widzenia "masowości", to chyba najbardziej użytkowe są niestety podwórkowo - łancuchowe Azorki i Azy...
Jakoś nie widzę czeweczek "w służbach". Za to ONki, dobki, maliny, bordery, labki, wyżły, posokowce itd. "robią". Skrót myślowy zastosowałam celowo.

Na temat masowości użytkowania psów mam nieco odmienne zdanie. Mamy może nieco mniej pracy za to dużo więcej sportu. A tam na zawodach w klasach mistrzowskich nie widuję raczej Azorków i Az. Ale nie przeczę, do pracy będącej pilnowaniem obejścia niskopienna grzechotka jest najlepsza. I poddawana bezwzględnej selekcji pod kątem cech użytkowych (że też taka radykalna i "niehumanitarna" selekcja nie utrzymała się w czeweczkach!).

A z przymrużeniem oka "czepnę się" precyzji - ja pisałam o RASIE, nie o PSACH JAKO TAKICH. Ale bez złośliwości, oczywiście.
Old 20-06-2013, 15:51   #9
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
A z przymrużeniem oka "czepnę się" precyzji - ja pisałam o RASIE, nie o PSACH JAKO TAKICH. Ale bez złośliwości, oczywiście.
Tak, tak, oczywiście, ale pisząc o rasie, wydaje mi się, dobrze jest jednak uwzględnić zjawisko z szerszej perspektywy.
Zastanawiam się np. ile czasu (średnio) musi minąć od zarejestrowania rasy do jej "rozpropagowania" w służbach? Nie mam pojęcia, czy "masowo" pracują w służbach psy porównywalne "wiekiem" do wilczaków.
Inną sprawą jest często poruszana kwestia zasadności (lub jej braku) rozróżniania jednak sportu od użytkowości.
Ale jak mówię; to tak na marginesie, do tematu strachliwości samej w sobie takie "dywagacje" niewiele wnoszą, choć mogą być ciekawe.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 20-06-2013, 16:56   #10
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Tak, tak, oczywiście, ale pisząc o rasie, wydaje mi się, dobrze jest jednak uwzględnić zjawisko z szerszej perspektywy.
Zastanawiam się np. ile czasu (średnio) musi minąć od zarejestrowania rasy do jej "rozpropagowania" w służbach? Nie mam pojęcia, czy "masowo" pracują w służbach psy porównywalne "wiekiem" do wilczaków.
Inną sprawą jest często poruszana kwestia zasadności (lub jej braku) rozróżniania jednak sportu od użytkowości.
Ale jak mówię; to tak na marginesie, do tematu strachliwości samej w sobie takie "dywagacje" niewiele wnoszą, choć mogą być ciekawe.
Nie wiem, czy czas ma znaczenie. I jak go liczyć. Teoretycznie psy grenlandzkie są młodą rasą (uznanie) ale starszą (historia). I bądź tu mądry.
Ale prywatnie przychylam się do zdania, że jak jest coś dobre, to jest używane.

Pamiętam, że kiedyś łatwiej było o służbowego dobka niż maliniaka. Wyparte przez "lepszy/nowszy" model? Błagam, nie każ mi definiować "lepszy". Luźna obserwacja.

No i wyprodukował się off ale MUSIAŁAM się odnieść do "pokutujących" psów użytkowych. Proszę tylko nie myśleć, że akceptuję strachliwość. We wzorcu nadal stoi "nieustraszony i odważny". Ale dlaczego mają klasę użytkową? I są w pasterskich???

Podsumowując strachliwość - my, "posiadacze" czw, dajemy na to przyzwolenie. Świadomość osób wchodzących w rasę jest nikła. Kupują bajkę, że "wszystko się da wypracować. Stare wilki też nie ułatwiają - nie wytykają palcami psów o fatalnym charakterze, bo "nie wypada". Wszyscy mamy wiadomość, że szczerość nie popłaca i że lepiej pewne rzeczy przemilczeć.
Sama świadomie wzięłam psa po Bru, która - jak wiadomo - ideałem nie jest. Ale ruszyłam tyłek, by poznać osobiście, jak to z nią jest i jakie są objawy. Hodowca też mi kitu nie wciskał. O zachowaniu szczeniaków przegadałyśmy godziny. Widziałam je osobiście w wieku 6 tygodni i potem w wieku 8 tygodni. I zdecydowałam. A teraz sprawdzam sobie na żywym organizmie, jak to jest z posiadaniem wsiowego burka.
Wnioski mam takie, jak napisałam w pierwszym poście. Młody mieszka w kaczej d. Ludzi obcych i cywilizację widuje rzadko (a duuużo rzadziej, niż "miejska" Dewi). A jest, jak na razie, bez zarzutu. 3-mięsięcznym szczylkiem będąc wymiękł na Słomczynie przed:
- napadającymi na niego ONkami (nie pozwoliłam, by mimo późniejszej chęci zaprzyjaźnienia się doszło do jakiegokolwiek kontaktu)
- tłukącymi się kurami w klatce (tu pozwoliłam, by sobie podszedł i poniuchał. Kolejne traktował z pewną dozą nieufności przez 20 min a potem olał je koncertowo chyba, że można było wtyknąć nos do klatki)
- niespokojnym kucykiem - pozwoliłam powąchać chrapki przez siatkę.

Obecnie obserwuję, że to doświadczenie zostało zapamiętane i teraz nie widzę zbędnych emocji. Zainteresowanie za to ogromne (będzie trzeba oduczyć ścigania ptactwa).

Ludzie, dzieci, wózki, rowery, sprzedawcy pączków/lodów itd są do kochania mimo, że nie zabieram go do centrum W-wy.
Old 20-06-2013, 18:43   #11
Emi
Junior Member

Emi's Avatar

Quote:
Ale tu chodziło mi o dyskusje stricte o danej rasie...
Szczerze to nie rozumiem dlaczego mielibyśmy się ograniczać... Tzn rozumiem że Ciebie interesuje tylko ta część wątku o CSV i ale mnie już na przykład interesują obie Chociaż w zasadzie moją ciekawość zaspokoiła już Margo, mam nadzieje, że na Twoje pytania też uzyskasz odpowiedzi i wszyscy będą szczęśliwi

Quote:
Ludzie, dzieci, wózki, rowery, sprzedawcy pączków/lodów itd są do kochania mimo, że nie zabieram go do centrum W-wy.
Czytając to zdanie od razu pojawił mi się ten śliczny obrazek kochającego świat szczeniaczka i automatycznie dopasowałam go do mojej goldenki... (chyba nikt się nie obrazi, że wilczaka przyrównałam do goldena) ?

Last edited by Emi; 20-06-2013 at 18:54.
Old 20-06-2013, 19:55   #12
Skrzat&Bow
Junior Member

Skrzat&Bow's Avatar

Co do małej popularyzacji wilczaków jako psów do pracy w służbach to może wynika to z faktu, że mimo wszystko wilczaki nie należą do łatwych w obejściu psów, choć wiele z nich szkoli się szybko, często samodzielnie w niektórych dziedzinach, co może przysporzyć tyle kłopotów co korzyści, służby specjalne wolą "łatwiejsze" w prowadzeniu rasy.

A mnie zastanawia na ile uważa się strachliwość jako cechę dziedziczną (problem nie dośc restykcyjna selekcja hodowlana), na ile można ją zaobserwować już u bardzo młodych psów, a na ile łączy się to z wychowaniem, sposobem prowadzenia (problem tzw. hodowle kojcowe). Czy można powiedziec że wilczaki mają ogólnie tendencję do dużej wrażliwości OUN (i tu zarówno hipo jak hiperstymulacja może przynieść podobny skutek) i dostajemy na świat w miarę czystą, ale wrażliwą kartkę i dalej to juz wychowanie. A jesli odpowiednio poprowadzimy psa to własnie otrzymamy szybko reagującego, pobudliwego, elektrycznego ale mimo wszystko odwaznego, pewnego siebie psa.
Reply

Posting Rules