Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-06-2013, 17:02   #1
Agni
Junior Member

Agni's Avatar

Rzadko piszę na forum, raczej poczytuję, ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi jakoś nie potrafię się powstrzymać Nie chcę Cię zniechęcać i mam nadzieję, że dalej pójdzie Wam tak gładko i z takimi szybkimi postępami (w końcu to Kalinkowe dziecię), ale... myślę że Wasz wilczak może w najbliższym czasie nauczyć Was nie wyciągać zbyt szybko wniosków Życzę powodzenia i dużo cierpliwości

Domino
Agni jest offline   Reply With Quote
Old 25-06-2013, 19:15   #2
eMMki
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Agni View Post
Rzadko piszę na forum, raczej poczytuję, ale po przeczytaniu Twojej wypowiedzi jakoś nie potrafię się powstrzymać Nie chcę Cię zniechęcać i mam nadzieję, że dalej pójdzie Wam tak gładko i z takimi szybkimi postępami (w końcu to Kalinkowe dziecię), ale... myślę że Wasz wilczak może w najbliższym czasie nauczyć Was nie wyciągać zbyt szybko wniosków Życzę powodzenia i dużo cierpliwości
Ależ nie zaprzeczam i wcale nie twierdzę, że było łatwo do tej pory - podkreślam wyraźnie (może tego nie czuć w tekście), ale wszystko jest związane z ciągłą pracą przez dwa tygodnie, mozolnie, dzień w dzień... i liczymy się z tym, że sytuacja może się radykalnie zmienić któregoś dnia... zwyczajnie opisałem dotychczasowe doznania

Po zastanowieniu się mogę jeszcze dodać, że warto nauczyć się rozróżniać kiedy pies chce wyjść bo ma taki kaprys, a kiedy chce się załatwić i odpowiednio reagować, czyli czasami wstawać o 4 rano i na dworek

Tavishi od samego początku daje nam popalić ale wieczna praca i konsekwencja zdaje się, że popłaca w każdym przypadku tak czy siak będziemy informować o sukcesach i porażkach na bieżąco

Last edited by eMMki; 25-06-2013 at 19:24.
eMMki jest offline   Reply With Quote
Old 25-06-2013, 19:22   #3
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by eMMki View Post
warto nauczyć się rozróżniać kiedy pies chce wyjść bo ma taki kaprys, a kiedy chce się załatwić
Teraz małe, to jeszcze nie zna się na sztuce kamuflażu /czyli robieniu Opiekuna "w Karolka" /..... Ale poczekaj... ono szybko rośnie...
Jeśli i wtedy będziesz umiał rozróżniać, będę Ci mówić >Miszczu<!
Quote:
Originally Posted by eMMki View Post
tak czy siak będziemy informować o sukcesach i porażkach na bieżąco
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 25-06-2013, 19:35   #4
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Dobrze sobie radzicie Konsekwencja i cierpliwość
A jak byście się rozmyślili to wiecie gdzie ją odwieźć tudzież podrzucić na wycieraczkę

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 26-06-2013, 07:50   #5
eMMki
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Dobrze sobie radzicie Konsekwencja i cierpliwość
A jak byście się rozmyślili to wiecie gdzie ją odwieźć tudzież podrzucić na wycieraczkę
Żeby nie było, że tak fajnie i łatwo - to sytuacja wygląda tak: ja śpię 4 godziny na dobę i momentami myślę o strzeleniu kogoś w pysk, mordę, czy co tam jeszcze... a Magda jest na skraju wytrzymałości psychicznej...

Ale wypchaj się Ewa! Morelka została przyjęta do gangu, przyjęła imię Tavishi i jest na dobrej drodze, by stać się najwspanialszą wojowniczką naszego klanu!
Morelka już nie wróci... buhahaha!!!

(w końcu dzisiaj startujemy z instruktorem)
Old 26-06-2013, 09:58   #6
dorotka_z
Member

dorotka_z's Avatar

trochę off, spotkacie się z Asią?
Old 26-06-2013, 12:23   #7
eMMki
Junior Member

Quote:
Originally Posted by dorotka_z View Post
trochę off, spotkacie się z Asią?
mamy taką nadzieję...
Pani Asia już trzy razy przekładała spotkanie, ale dzisiaj ponoć ma się udać
Jesteśmy dobrej myśli
Old 25-06-2013, 19:43   #8
Elentia
Junior Member

Elentia's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
Teraz małe, to jeszcze nie zna się na sztuce kamuflażu /czyli robieniu Opiekuna "w Karolka" /..... Ale poczekaj... ono szybko rośnie...
Jeśli i wtedy będziesz umiał rozróżniać, będę Ci mówić >Miszczu<!

u nas robienie "w Karolka" zaczeło się ok 5 miesiąca więc jeszce trochę mają czasu

A w temacie, całkiem normalne podejście do tematu klatki ale gratki za konsekwencje, dobrze że skutkuje. U nas tez się sprawdziło w przypadku młodej suni. Aczkolwiek teraz próbuje troche swoich sił, więc znowu mocno kształtujemy pozytywne skojarzenia z klateczką.

życzę dalszych sukcesów.
Elentia jest offline   Reply With Quote
Old 25-06-2013, 19:20   #9
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Wg mnie bardzo dobrze podeszliście do tematu. Przede wszystkim zachowaliście konsekwencję i nie poddaliście się, gdy młoda protestowała, a wiem dobrze, że nie jest to łatwe, bo "serce się łamie", no i jeszcze (w przypadku niektórych) dochodzi presja wizji wkurzających się na hałasy sąsiadów. Brawo!
Z tego co wiem, właściciele Matiqa też sobie bardzo szybko i sprawnie poradzili z klateczką.
Grin jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules