|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Cieszę się, że w końcu udało mi się rozszyfrować większość skrótów, oznaczających egzaminy zdane przez psa,( a to oczywiście za sprawą podstrony na Jantarowej Watasze).
Ale! Mam jeszcze pytania o kilka z nich. Czy na wolfdogu jest jakiś wykaz tych wszystkich skrótów i krótki opis wymagań egzaminacyjnych? Nie wiem co oznaczają: ZVP1; ZPU1 i czy ta jedynka to oznaczenie stopnia trudności czy np. wynik, poziom danego psa? Czy np. do: VZ - egzaminu ratowniczego można podchozić z psami innych ras? Czy każdy właściciel może podejść do takiego egzaminu? Kto organizuje takie egzaminy? Gdzie o nich można poczytać? Czy często się odbywają? Czy coś takiego jest organizowane w Polsce? Czy psiak biegnący przy rowerze biegnie luzem czy jest przywiązany do roweru, jeśli tak to czy jest w szelkach? Tyle pytań chyba wystarczy jak na pierwszy post ------------------------ Pozdrowienia dla właścicieli i miłośników csv. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
|
To co jest na jantarowej to tylko moje notatki z egzaminow, a nie scisly regulamin, zeby ludzi mieli pojecie
na wolfdogu jest WSZYSTKO jesli bardzo chcesz to mam spisane cwiczenia ZPU1 to moge wrzucic na forum numerki to kolejne stopnie trudnosci, cos jak IPO1 , IPO2 podobno ZPU2 jest porownywalne z IPO1 ! Amber ZPU1 oblal bo nie umie pilnowania przedmiotu ani sladu, a to jest tam najwyzej punktowane co do VZ to sa to egzaminy ratownicze wiec moga startowac wszystkie psy i kazdy czlowiek ktory da rade liste egzaminow znajdziesz na wolfdogu tam gdzie spotkania i wystawy, na pierwszej stronie, z tego co wiem to Czechy i Slowacja, ale nie jestem pewna pies musi byc na smyczy, alle moga to byc szelki, moze byc na stale do roweru mysle ze to wystarczy jak na pierwsza odpowiedz
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
dzięki, znalazłam:
http://www.wolfdog.org/php/modules.p...icles&secid=10 trochę tego jest, podszkolę się w czeskim
|
|
|
|
|
|
#4 | ||||||
|
VIP Member
|
Quote:
Quote:
Quote:
To odnawianie dotyczy jednak ratownikow. Zwyczajny zjadacz chleba robi co chce. Sedziow od VZ zamawiamy w zasadzie co roku na oboz w Lazne Belohrad (to czy bedzie zalezy od grupy chetnych). W przyszlym roku zobaczymy i moze zamiast samego VZ sprobujemy jeszcze zebrac grupe na inne egzaminy ratownicze (ktore w zasadzie polegaja na podstawowym posluszenstwie + bardzo zaawansowanym tropieniu) Quote:
Quote:
Quote:
Czy psiak biegnący przy rowerze biegnie luzem czy jest przywiązany do roweru, jeśli tak to czy jest w szelkach? [/quote] Pies nie moze sie oddalic od roweru, ale nie ma znaczenia jest czy bedzie na smyczy, czy bez. Tak samo jak rodzaj obrozy (oczywiscie zaciskowa odpada).
|
|
|
|
#5 |
|
Member
|
Moi mili, moi kochani ..... Polacy ! Jak widzę te skróty, które podał Przemek, to z jednej strony czuję się jak członek mafii
, co sie wymawiało "cezdeel" - z akcentem na "c".Wiem, wiem |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Distinguished Member
|
- ja wiem tyle, ze PT1 to Pies Towarzyszący stopień 1, PT2 - Pies Towarzyszący 2, PT3 - ...., a OB - Obedience klasa 0, klasa 1, klasa 2.....
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Quote:
Nigdzie indziej nie mozna ich znalezc. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Member
|
Quote:
|
|
|
|
#9 |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
SUPER!!!!
dzieki |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
love and terror
|
Quote:
z A1 do A2 trzeba miec 3 przebiegi, max 5 punkotw karnych, od dwoch roznych sedziow (z Trejsi brakuje mi wlasnie jednego wpisu) Jesli chodzi o to, zeby przejsc do A3, to juz wyczyn troche 3 starty bezblednie, od 3 roznych sedziow i w dodatku trzeba stanac na pudle (obojetnie na ktorym miejscu) to w ramach wyjasnienia :P |
|
|
|
|
![]() |
|
|