![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#81 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
I dobrze, to się wtedy przynajmniej wyrówna, gdyż moją Hasiorkę już kilka osób przechrzciło podczas leśnych przełajów na wilka ![]() A gdzie wyczytałeś, że ja niby takiego nieskazitelnego wzorca szukam?! To, że chcę najpierw poznać dokładną klasyfikację na poszczególne linie i odpowiadające im typy hodowlane, jeszcze nie wynika, iż tylko sama górna półka reprodukcyjna mnie będzie interesowała - bynajmniej... w zupełności wystarczy mi mocny środek w danym typie, byle by tylko był on w nim jednoznacznie sprecyzowany (tzn. jasno określony eksterier, który będzie charakterystyczny dla danej linii, a nie zakup w ciemno, po którym nie wiadomo czego się można na finale nawet spodziewać). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Senior Member
|
![]()
mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze nawet po ladnych rodzicach mozesz miec niezbyt genialnego psa bo moga sie przebic rozne cechy przodkow? Zaden hodowca o zdrowych zmyslach nie powie Ci ze szczeniak wyrosnie na pogromce ringow i super repa.
Ja & Urciowaty Last edited by avgrunn; 06-03-2013 at 22:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Junior Member
|
![]()
Bardzo dziękuję za te info...
Quote:
Co jednak rozumiesz pod pojęciem "mieszanki wszystkiego"??? Bardziej dotyczy to dalszego rozwadniania krwi wilka europejskiego przez kolejne dokładanie do niej genów ON'ka, czy też może odwrót w stronę dzikszej strony wilczakowych genów?! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Member
|
![]()
ira.s - czy Ty nie czytasz tego, co już kilka osób tutaj przytoczyło? Nie dociera do Ciebie, że u wilczaków nie da się wyodrębnić linii hodowlanych, bo są najzwyczajniej w świecie ZBYT MŁODĄ rasą?
Po raz kolejny odsyłam do bazy - poprzyglądaj się rodowodom, a szybko zauważysz, że kilka pokoleń wstecz każdy pies ma tych samych przodków i niemal identyczny rodowód. U większości dzisiejszych wilczaków ok. 6, góra 8 pokoleń wstecz znajdziesz np. słynnego Repa z Pohranicni straze, jak przyjrzysz się dokładniej to zauważysz, że robiono na niego bardzo mocne inbreedy, więc występuje on praktycznie w każdym rodowodzie. Jak poprzyglądasz się jeszcze trochę to zauważysz jeszcze kilka wciąż powtarzających się psów, które dały początek rasie. A tuż przed nimi to już wilki: Brita, Argo, Sarik, Lady... .... gdzie Ty widzisz CZAS na wyodrębnienie się linii hodowlanych? To się dopiero zaczyna dziać, TERAZ, bo populacja wilczaków rośnie. Dlatego nikt nie jest w stanie dać Ci jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie, zrozum to wreszcie. Wilczaki są BARDZO zróżnicowaną rasą. Można znaleźć zarówno bardzo wilcze, jak i bardzo owczarkowe, miśkowate osobniki... ale "liniami" nazwać tego nie można, bo o tym w jakim "typie" będzie dany pies decyduje raczej dobór PARY hodowlanej, a nie wybór LINII z jakiej pies pochodzi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |||||
Senior Member
|
![]()
Urokliwe.... nie zdzierżył i odpysknął był......
![]() Kompletnie i do imentu jestem irracjonalna. ![]() Quote:
Quote:
Quote:
ww.czambor/pl -to oficjalna strona Quote:
-bazę danych: http://www.wolfdog.org/site/pl/dbase -hodowlę: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30 -sport i szkolenie: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26 -wychowanie i charakter: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=29 -wzorzec i bonitacje: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=54 Quote:
... Swoją drogą, bardzo współczuję przyszłemu wilczakowemu Hodowcy tego Pana..... będą z tego kłopoty.....Wcześniej czy później dojdzie do reklamacji, bo albo genetyka spłata figla, albo minięcie się z oczekiwaniami, albo hodowla jednak nie "top łan"......... ![]() Last edited by Puchatek; 06-03-2013 at 23:03. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Member
|
![]() Quote:
Edit: Jeśli potrzebujesz "namacalnych" przykładów - mój Cresil pochodzi zarówno od Argo, Sarika, Brity i Lejdy.... czyli z jakiej jest linii hodowlanej, co? ![]() Last edited by makota; 06-03-2013 at 23:13. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Junior Member
|
![]()
Oczywiście... ale może przynajmniej jednoznacznie określić w jakim będzie typie, jeśli tylko w pełni świadomie śledził linie hodowlane jego przodków - mi ta wiedza w zupełności wystarczy, gdyż nie szukam (multi)championa, a jedynie typowego wilczaka (który przypomina "szarego" wilka, a nie "rudego" ON'ka).
Last edited by Wilczy Duch; 06-03-2013 at 23:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Ładne OWCZARKI, prawda? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#91 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
ngi dhla
|
![]()
Wybór wilczaka to nie instrukcja montażu z Ikei. To nie procedura wg której można postępować krok po kroku, i do której zawsze można się odwołać, że przecież w paragrafie tym, punkcie tym, ustępie tym a tym było napisane inaczej.
Wilczak to nie utarty schemat, to pasmo zaskoczeń i to niekoniecznie tylko i wyłącznie pozytywnych. To ciągłe dostosowywanie się do zmian. Wszak "Panta rhei" czyż nie? Wilczak to nie chińska zabawka produkowana na taśmie... ale po co ja to piszę naiwny? Skoro do tej pory nic nie dotarło to już z nikąd nadziei.
![]() |
#93 |
Wilkokłak
|
![]()
W temacie "wzorcowego szarego wilka" i "niewzorcowego rudego ONka". Zastanawiam się, co zrobić z takim psem jak Łowca (a z tego co wiem - nie jest on jedyny), który latem jest szary, a w okolicach zimy rudy... do kasacji?
![]() (Czy ja się mylę, czy temat znowu zbacza w okolice... olchy? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Kolor wilczakowego futra zima to jedyny powod czemu lubie zime ![]()
![]() |
![]() |
#95 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() ps. z tymi "rudymi" to przesadziłeś ![]() a hodowcom współczuje... oj będą zwroty ![]() MAKOTA te "owczary" są jakieś "słabe" - każdy jest inny - więc nawet nie pokazuj irze.s bo przecież jak kolejny się urodzi i będzie inny od tego np pierwszego to już oznacza, że to będzie mega mix tego "owczara" pierwszego ![]() Pozdrawiam ![]()
Never Surrender ![]() Last edited by Predator; 07-03-2013 at 12:47. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#97 |
Senior Member
|
![]()
Poruszona do głębi Twoimi słowami doszłam do wniosku, że czas zbierać kasę na przeszczep włosów u burych.......mordy rude, kontrastowe, boki w dziwnych "pręgach" /hieny?/, zady w szarościach /no chyba, że to "padlina" ze spaceru.../....o podszerstku nawet nie mówię, bo "wstyd, jak cekiny"...
![]() Tylko które przeszczepić? Przeanalizuję "trendy" hodowlane tej wiosny....... /Jedno wiem na pewno..... koniecznie włos przedłużymy, bo z zaufanych źródeł wiemy, że "sexi" jest typ "wilczaka długowłosego"/ / ![]() ![]() ... Last edited by Puchatek; 07-03-2013 at 15:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Junior Member
|
![]()
Akurat są także takie typy Hasiorów (nie dość, że o iście wilczym umaszczeniu, to o znacznie bardziej "dzikszym" eksterierze w stosunku do "wystawowców"), które niesamowicie łatwo jest pomylić z dzikim wilkiem, a niżeli jakiegokolwiek wilczaka z typowym Siberianem (o czym sam parę postów wcześniej wspominałeś, stąd jeśli Cię amnezja męczy, to po prostu spójrz wyżej), więc i tutaj wszystko zależy od konkretnej linii hodowlanej (bez względu na to, czy je uznajesz, czy też nie, bo po Twoim podejściu do tematu mam uzasadnione wątpliwości).
Żeby nie być gołosłownym, to odsyłam Cię do powszechnie dostępnej na polskim rynku książki pt. "Husky syberyjski" autorstwa Silvi Roppelt i Nicole Perfeller, gdzie na stronie 15 w rozdziale "Historia fascynującej rasy" została zamieszczona fotografia samca A'Sven Bomvollen of Frankonia z podpisem "wyglądem przypomina wilka i ma sportową, smukłą sylwetkę". Czytanie ze zrozumieniem słowa pisanego jak widzę jest tutaj dla wielu zajęciem wyjątkowo ponad siły, więc pozostaje im już tylko zniżanie się do dennego poziomu zakompleksionej Burej (ciekawe jak tą los skrzywdził, że jedyne na co ją stać, to robienie za osiedlowego przygłupa, który swoim "erystycznym" pajacowaniem myśli, że z innych zrobi większego idiotę od siebie samej), dla której m.in. polska interpunkcja jest istną ciemną magią (stąd też nie jest w stanie pojąć znaczenia słów zawartych w cudzysłowu, jak tylko dosłownie, niezależnie od tego, że z samego kontekstu zdania powinno się je traktować wyłącznie, jako w przenośni - a to że się już ten zabieg wcześniej na łamach tego wątku wytłumaczyło, to i tak jak widać niewiele pomogło, skoro "mądremu wystarczy raz powiedzieć, zaś głupek nawet po tysiąckroć nie pojmie"). Last edited by Wilczy Duch; 09-03-2013 at 13:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() a tak to mozes mily Ira.s podac konkretne psy ktore Ci podoba sie i przypomina Ci tego psa ktorego Ty chial miec. a to gadanie linii linii malo pokazuja czego konkretne chces ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Member
|
![]() Quote:
Z pewnością łatwiej będzie wtedy doradzić Ci, gdzie masz szukać psa dla siebie... ...widzę, że wciąż nie przyjmujesz do wiadomości niemożności wyszczególnienia Ci konkretnych linii hodowlanych u csv... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|