![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Walczymy z kleszczami od wiosny (wczesnej) i mimo zabezpieczania fip-rexem, dodatkowo jakimś czeskim wynalazkiem z postaci zielonego krążka, przyczepianego do obroży, a czasem tez spryskania ixoderem, w tej nierównej walce przegrywaliśmy. Zawsze znajdowałam 1 lub 2 sztuki w futrze. Nieważne, że nie zdążyły się wbić, ale były.
![]() Jakiś czas temu przeczytałam o preparacie MUGGA, zawierającym podobno jedyny skuteczny repelent DEET. No i po tygodniu testów piszę: POLECAM ! Delikatnie spryskanie psa na poczatku spaceru i zero kleszczy! Siuwax jest do kupienia na allegro (wystarczy w wyszukiwarkę wpisać "mugga"), działa przeciwko komarom, meszkom, kleszczom, ogólnie jest pomyślany dla ludzi więc mamy 2 w 1 ![]() Ja jestem zachwycona i nie rozstaję się z tym psikadłem ![]() Acha, kosztuje niewiele, ok. 17.50-20 zł. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Plessowy wilczak
|
![]()
A wiesz może jak ten preparat oddziaływuje na koty? Bo niektóre preparaty podobno mają jakieś trujący składnik... A nasze bure śpią razem....
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Nie mam pojęcia ale to się utrzymuje do 8 godzin, spryskując w kilku miejscach futro, robisz to powierzchownie. Podczas spaceru suka i tak to wytrze gdzieś po krzakach. Na wszelki wypadek pokazałabym skład wetowi. Jak nie znajdziesz w necie składu to przepiszę Ci na priv.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Wilkokłak
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Wiesz Grin co jest zastanawiające? Że wg podanego składu w OFFach jest DEET-a więcej niż w Mudze. Więc OFF powinien być skuteczniejszy. A ja stwierdzam inaczej o!
![]() W pisane składy i zachwyty średnio wierzę (jako ta, która przykłada rękę do "papek marketingowych" ![]() ![]() Co tam siedzi w środku? Diabli wiedzą ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wilkokłak
|
![]()
Jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy to to, że taka duża zawartość DEET-a jest tylko w OFFach Max, w pozostałych jest go o wiele mniej, np. 9%. Jeżeli istnieje jakieś inne wytłumaczenie, to pewnie tylko producenci je znają...
![]() Faktem jest, że tego tałatajstwa (znaczy kleszczy) jest teraz zatrzęsienie. Już w zeszłym roku stwierdziliśmy, że najbardziej im pasują wilgotne miejsca i dni. A teraz po ostatnich dniach (jak nie tygodniach) jest taka zawartość wody w powietrzu, że skubańce się strasznie panoszą. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |