Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Thread Tools Display Modes
Old 17-01-2005, 17:53   #1
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Default I niech ktoś jeszcze zaprzeczy...

... że psy od siebie nie ściągają
Nasz Bingo, rudowłosy Kundelek, nigdy nie był psem, który lubił ganiać za piłką, biegać za właścicielem, itd. - po prostu to nie był "zabawowy" pies. Gdy był młody to trzymał się w całej grupie swoich kolegów, bawił się z innymi psami, a ze swoimi właścicielami jednak nie... Ale do czasu
Słyszalam jakiś czas temu opinię, że psy nie ściągają jeden od drugiego, że u nich coś takiego nie istnieje...
Skądże znowu!
Bingo zaczął obserwować Varga, przyglądać mu się z zaciekawieniem, jak nasz Wilczak biega za piłką, patykami, jak bawi się z domownikami... I wyobraźcie sobie, że dziś jak poszłam wyczesać Bingusia, to on podleciał do piłki i łup! popchnął ją, a ja kopnęłam (piłkę, rzecz jasna) delikatnie i pies za nią pobiegł, zaczął się bawić jak Varg
Przykładów "ściągania" pomiędzy naszymi psami mogłabym jeszcze trochę podać, ale najważniejsze jest to, że wszystko wychodzi raczej pozytywnie, tylko - jak na razie - psy wciąż wolą się trzynać od siebie z daleka. Chociaż też bywają wyjątki, np. oszczekiwanie kogoś przy drzwiach...
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka jest offline   Reply With Quote

Posting Rules