![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]() ![]() ![]() NO mamy jeden maly -duzy problem.Ona nie jest (to tesz moje zdane)dobrze socialozowana wedlug inych liudzy-to mowa idze o menszczyznach.Kedy ona ma kontakt - stajesze calkowicze inym psem-niepodchodzi do nich a jeszly oni chce poglaskac to ona albo otchodzy albo warczy. ![]() ![]() Niewem moze bycz ona ma charakter Oc, no myszle ze take jej podstempowane jest dla tego ze ja niedalam jej normalnej socializacii. Kedy kupilam Harku ja jesze malam studie i egzaminy,dla tego ona byla s mojej matkou i mojymi inymi psami.Ja niewidzalam jej tylko 3 dny w tygodniu,no moze bycz ze i tyle wystarczilo dla nej.Poniewasz mieskaliszmy na wszy ona niewedzala co to jest miast.No kedy byla perwszy raz w Kowno to niezrobilo jej szoku.Jej problem to homo sapiens males. ![]() I teras ona bardzo szybko znajduze nowycz znajomych u kobiet no niema ni jednego ukochanego menszczyzny. dla tego bojesze ze za take zachowane Harky nigdy nie bede mala menza. ![]() No to nic. ![]() Teras ja marze o tym ze bede mecz jeszcze jednego CsW. bardzo chce jeszcze jednego psa no bojesze-a jeszly i ten pes bede takim-"s charakterem"? MAM PYTANE jak muszy wyglondacz DOBRA socializacia CsW? I moge jesze cos zrobicz z tym hororem Harky? Prosze Was o pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Junior Member
|
![]()
rzecz ciekawa..
trzeba by sie jeszcze zastanowic nad kilkoma czynnikami: -czy w czasie jak Harka dorastala wogole nie miala kontaktu z mezczyznami ? czy tez moze miec jakies przykre wspomnienia( moze ktos ja przestraszyl , uderzyl etc.) skoro piszesz ze nie boi sie kobiet i radzi sobie w miescie to niekoniecznie musi byc wina charakteru moze reagowac na ton glosu (moja F wymieka przy moim tesciu mowiacym z chrypa - od razu robi sie potulna jak baranek ), albo obcy zapach czynnikow moze byc wiele, dlatego ja staralabym sie obserwowac psa i powoli rzecz odkrecac; malymi krokami, przyzwyczajac ja do obecnosci najlepiej kogos znajomego , zachecac smakolykami (tych pewnie na poczatku nie bedzie chciala brac ...) wazna bedzie postawa "oswajanego" czlowieka - by nie wydawal sie wielkoludem, nie dominowal wzrokiem etc., uzywl delikatnego,wysokiego glosu - cos jak proba oswojenia "dzikuska" Quote:
![]() ![]() a dobra socjalizacja CSV to taka "ksiazkowa" i wazne by zaczela sie juz u hodowcy, wtedy polowa roboty juz wykonana.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
To byl (do tego czasu) dobry moj znajomy-kynolog,ktury bardzo "chentne"pomagal mnie swojimi roskazamy jakym durnem psem jest Csw". ![]() ![]() ![]() ![]() On jest duzy i gruby blondin (ja tak mowe tylko o nym ![]() ![]() Od tego czasu na kazdej wystawe jak tylko Harka uszlyszy jego glos, uwydzy jego albo wiatr jej donoszi jego zapach ona stajesze ta mala 4 mesenczna suczka kturoj bardzo bardzo skrywdzyl ten duzy blondin. I jeszcze mamy z tego jeden "dobry"wariant -Harka niekocha!!!!!!!!!!!!!!!! wszysztkych menszczyzn kture majo taky fenotip ![]() Tak ona ma Niekochanego Nr.1 mojego kinologa w pohraniczna straza-on jest figurantem s Finland diplom no nie moze s nej praczowacz dla tego ze ma taky "niekochany"fenotip. No jusz mamy perwsze kroky(bardzo male)ona jusz je z nego dlony.No jest jesze niedoweriwa i odchodzy s smakolykem na raz-jak wilk. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
A probowalas z gejami?
![]() Moze to bedzie pierwszy krok do poznania mezczyzn.... A serio. Ja widze ze jak Amber czegos nie chce czy sie boi , to bardzo trudno jest go zmusic. Raczej trzeba okrezna droga. Na przyklad zapraszaj znajomych mezczyzn, i niech oni nie zauwazaja Harki. Zeby sie do niej nie przymilali, tylko rozmawiaja z Toba, potem niby przypadkiem kolo niej przejda. Albo niech sie bawia z Toba jej ulubiona zabawka, moze bedzie chciala sie przylaczyc. A z tym mezem to czasami wieksze poswiecenie jak sie go ma... ![]() pozdrawiam Ela |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() |
|||
![]() |