Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-09-2007, 12:28   #1
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ
Default Kiedy kryć?

Kiedy jechać na krycie z suką? To pytanie zadawał sobie chyba każdy z hodowców .Po kilkunastu próbach nieudanych kryć zadawałem pytanie dlaczego nie wyszło. Weterynarze mieli setki odpowiedzi co chwila to nowe.
Przeszukując internet znalazłem artykuł który może zapobiegnie lub chociaż zmniejszy wasze koszta badań jakie ja musiałem ponieść .
Link do artykułu.

http://psy24.pl/art.php?art=1291
pzdr i powodzenia.
daniel
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 16-09-2007, 13:57   #2
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Przeczytałam, super że taki artykuł znalazłeś.
Tak się składa że z Doną byłyśmy u jej autorki, w praktyce nie zaoferowała mi aż tak szerokiej gamy możliwośc, raczej standardowo
Koszty badań powalaja z nóg zwłaszcza u tak renomowanych lekarzy. Ja trafiłam (niestety już po fakcie ) na super weta, zaproponował mi testy hormonalne ale takie jak dla ludzi, oddaje się je normalnie do badania do przychodni ( koszt 7- 15 zł) jeśli sama nauczę się pobierać krew będzie to cały koszt, jeśli nie to jeszcze muszę doliczyć 10 zł weta za pobranie. Zobaczymy jak nam to wyjdzie " w praniu" .
Pozdrawiam
Galicja jest offline   Reply With Quote
Old 16-09-2007, 14:24   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

metody stare jak swiat
artikul dobry ale, tylko do czytania i dalej bedzie problem z znalezeniem dobrego weta, ktory bedzie mogl to robic i dobrze zrobic (pamietam krycie Pinki)

ja dla Harki robie progesteron i wymaz, ktorego sama w domu mogu zrobic bo wszystko mam. na razie nie pomilylismi sie -mami dwa miota w TYM termine, na ktorego pokazali wyniki badan.

a tak to patrzac do przodu trzeba zaczac juz robic baze plemenikow bylo by lepej i do krycia i do zachowania genetycznej bazy na nastepne pokolenia
Old 16-09-2007, 17:54   #4
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

a tak to patrzac do przodu trzeba zaczac juz robic baze plemenikow bylo by lepej i do krycia i do zachowania genetycznej bazy na nastepne pokolenia

Bezva, to by bylo super
Hanka jest offline   Reply With Quote
Old 16-09-2007, 19:03   #5
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Send a message via Skype™ to aneta1 Send Message via Gadu Gadu to aneta1

Może ja jestem zielona ale wydawało mi się że do psa na krycie jedzie się 9-13 dniem od zaczęcia cieczki i raczej sie to sprawdza więc nie rozumie po co te badania a dla pewności oddać sukę wcześniej i odebrać później niech się zabawią

aneta1 jest offline   Reply With Quote
Old 16-09-2007, 19:06   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

wilczak to nie pies

po drugie ja nigdu nie zostawiam suki i nikomu nie dam psa.

t.z. u mnie krycie pod okem i papa wecej psa nie potrzebuje
Old 16-09-2007, 19:12   #7
aneta1
Member

aneta1's Avatar

czyli co cieczka u Czw przebiega inaczej niż u psa ??

Last edited by aneta1; 16-09-2007 at 19:19.
Old 16-09-2007, 19:20   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by aneta1 View Post
czyli co sama cieczka przechodzi inaczej niż u psa ??
no moja Harka, ma cieczke tak

ona ma cieczke za kazde 10-11 miesiecy, ruja trwa minimum 3 miesiace t.z. dwa ona jak by ma jak by nie ma cieczki, potem ostatni miesiac ma normalna cieczke t.z. do krycia jiest okolo 16-25 dnia tego 3 miesiaca.

no choc by ciaza trwa u niej normalne okolo 63 dni

suki z 1 miotu Harki maja juz 17 miesiac i tylko teras moze beda mieli cieczke
Old 17-09-2007, 10:01   #9
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Jak ja mam psa i sukę to po sposobie zachowania ich nie można określić czy suka jest już gotowa?

przez cały czas dopuszcza do siebie psa czy tylko w tych dniach co jest płodna?

Kurcze ale żeście mnie zaciekawili tym tematem

jeszcze jedno czy cieczka u Czw jest tak samo widoczna co u psów rozumie że u jednych tak u innych nie ale chodzi mi( by móc określić początek rui) czy w początkowym stadium występuje krwawienie czy to się inaczej objawia

Old 17-09-2007, 11:00   #10
joke
Junior Member

Quote:

Kurcze ale żeście mnie zaciekawili tym tematem
Fakt, temat ciekawy i trudny. Mogę to powiedzieć po ostatniej cieczce Iowy
gdy wchodziłam z nią do weta, to najchętniej by nas wypchnął z powrotem za drzwi
i jego stały tekst: u "normalnej" suki to bym wiedział....
po tym doświadczeniu wiem, że najważniejsza jest stała obserwacja suki - rzeczywiscie cieczka trwała 3 miesiące, raz ukryta, raz widoczna. Zaczęła się skąpym krwawieniem, czasami nie kapała, aż do "rozkręcenia" się pod koniec trzeciego miesiąca. Poziom hormonów wtedy nie był wcale wysoki (ok. 3), i wet opiniował, że nie jest w tym czasie płodna, bo wynik powinien być ok.5. I chyba bym nie pojechała na dopuszczenie, ale jakiś hodowca (innej rasy) powiedział mi, że on dopuszcza przy 3,5 i skutecznie.
Suka w tym czasie zachowuje się dość specyficznie, jest pobudzona, wyraźnie "ogląda" się za psami i przy bliższym kontakcie odsuwa ogon w bok. Aha, jeszcze istotne jest że jej narządy są wyrażnie powiększone.

Po dopuszczeniu suka jeszcze nadal krwawiła, jakiś tydzień...

Obecnie Iowa jest w trakcie cieczki, od sierpnia - raz widocznej, raz ukrytej i wkurza mnie, bo nie wiem, czy TEN raz będzie taki sam jak poprzedni, czy coś nowego wymyśli? a jest to nie wykluczone
w każdym razie: czujnym trzeba być!
joke jest offline   Reply With Quote
Old 17-09-2007, 11:54   #11
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Masakra
Quote:
Poziom hormonów wtedy nie był wcale wysoki (ok. 3)
a jak badałaś poziom hormonów codziennie od rozpoczęcia czy dopiero w ostatnim miesiącu jak u weta pobierali krew czy sama pobierałaś a może w inny sposób Powiedz proszę bo zielonym być to głupie uczucie A czy bywają cieczki np.1,2 miesięczne i też to są normalne cieczki.
Co do weta przedtem chodziłam do młodych którzy nie znali rasy a teraz mam starego wyge który już w drzwiach przywitał mnie tekstem O Czw do nas zawitał jak miło Będę u niego w piątek to wtedy go pomorduje pytaniami o cieczkę, badania itp.
i przekonam się czy jest taki dobry i obeznany w rasie jak mi się wydawało Ale do tego czasu będziecie mieć ze mną przerąbane

Old 17-09-2007, 11:55   #12
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Tinula (choć bez rodowodu ) miała cieczki co 7-11 mies. Trwaly ok. 2 mies. czasem z przerwami. "Te" dni było stosunkowo łatwo poznać, bo była niespokojna, chciała często wychodzić, a bywało, że przez kilka nocy budziła się conajmniej raz, (a zdrzało się częściej) i przejmująco wyła do księzyca.

Gdy kiedyś o 2 nad ranem napisałam do doświadczonego hodowcy - Przemka z pytaniem co sie robi w takich wypadkach natychmiast otrzymałam cenną radę: "trzeba się zdobyć na wyrozumiałość" Łatwo powiedzić gdy się nie mieszka w kamienicy z marudliwym emerytem za scianą....

Co ja bym teraz dała za nieprzespaną z tego powodu noc...
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 17-09-2007, 12:06   #13
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Masakra
No ) Ddaiva z Harka wybierały sie do nas od nowego roku a przyjechały na poczatku marca. Jak pamietam to badania Daiva robiła mniej więcej raz na tydzień (wymaz, sprawdzenie poziomu progesteronu). Jakos to zawsze wypadało w poniedziałek i ten ostatani pokazał, że poziom gwałtownie rośnie ..więc dziewczyny były u nas w środę.
Jak widać po efektach- metoda chyba dobra, tylko zobacz ile czasu to trwało

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 17-09-2007, 12:28   #14
joke
Junior Member

Quote:
Masakra
a jak badałaś poziom hormonów
w tym czasie, co wydawało mi się, że TO może być już (po zachowaniu suki) wet pobrał krew, potem za 2 dni, ale na trzeci raz nie czekałam, tylko na spotkaniu - pies pokazał. że ten poziom jest ok
joke jest offline   Reply With Quote
Old 17-09-2007, 15:56   #15
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Dona też ma cieczki paro miesieczne. I tak naprawdę to po zachowaniu psa też niezbyt w jej przypadku było widać.W tamtym roku cieczka zaczeła jej się we wrześniu, na poczatku pażdziernika pod naszym ogrodzeniem wystawały juz gromady pobliskich kundelków, dla ścisłościu, Dona pokiziana po zadzie zachowywała sie jak ...suka W takim razie zapakowaliśmy ją do samochodu i w drogę. Aron, że juz doświadczony pies, to nie zrobiło to na nim wrażenia i nie był nią zainteresowany, potem mu sie to ogólnie zmieniało.dopiero w grudniu Dona się naprawdę rozkręciła, wtedy zaczełam jej robić badania,co dwa dni, niestety wet stwierdził że jest już po płodnych dniach i krycie nic tu nie da. Mnie niezbyt to sie jednak podobało, bo widziałam że wcześniej Aron nie reagował więc i tak jeździliśmy na krycia, co 2-3 dni. Okazało się że płodne dni miała dopiero w połowie grudnia!!!! Za to na granicy Polsko-Słowackiej znali mnie doskonale
Old 17-09-2007, 16:29   #16
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Quote:
Originally Posted by magdalena View Post
Za to na granicy Polsko-Słowackiej znali mnie doskonale
Hahahaha
Quote:
Aron, że juz doświadczony pies, to nie zrobiło to na nim wrażenia i nie był nią zainteresowany, potem mu sie to ogólnie zmieniało
Czyli doswiadczony pies wie kiedy jest ten moment inaczej niż u ludzi oni zawsze mają momenty
Nie wiem czy się zdecydujemy na szczeniaki a jak wybierzemy np. psa z niemiec to Krzysiek mnie zabije jak będzie musiał jeździć 2 razy w tygodniu Dobrze że jeszcze mamy dużo czasu do decyzji czy chcemy mieć maluchy ale fajnie wiedzieć co i jak w końcu mamy dziewczynę w domu.
Zwykłe suki kryje się najwcześniej przy 2 cieczce czy przy Czw też tak sie stosuje ?

Old 17-09-2007, 16:43   #17
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

temat mnie bardzo interesuje, zwlaszcza, ze Garuda miec szczeniaki na pewno bedzie.
Ale to za rok minimalnie.
Chociaz stawiam, ze za dwa lata (chyba, ze nie wytrzymam... )
Old 17-09-2007, 16:50   #18
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Następna ciekawska

Old 17-09-2007, 17:18   #19
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Z tym doświadczeniem psa to też różnie bywa., Aron krył kilka razy i tak naprawdę to ten ostatni raz był trafiony.
I to nie jest tak że dwa razy w tygodniu tylko co 36 godzin (ale oczywiście to teoria) Każda suka jest inna i trzeba sie po prostu uczyć na błędach.
Reply

Posting Rules