![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Hej poproszę o wyjaśnienie bo moze jestem przewrażliwiony.
Z tego co kiedyś na forum przeczytałem informacje udostępnione przez mądrzejszych ode mnie to C = Lekka dysplazja stawów biodrowych. Tak dla nauki dla mnie bo może nikogo innego to nie interesuje można na 100 % takiego psa obciążać czy jak ? Jak postępować? Jaki jest komentarz do tzw. C ? Mamy tu taką znajomą malamutkę z podobnym wynikiem i co rusz inna opinia, a widzę, że np Imbus wybiera się na bieg. Margo, Przemku wiem, że odgruzowujecie się ale może chwilka wykładu??
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Własnie poprosimy o nowy temat o dysplazji i biegach!!Margo i Przemek.
Co do mnie iu do tego co mi powiedział vet. Imbus nie ma żadnych widocznych objawów tej lekkiej dysplazji. Nigdy - nawet po 20-30 km spacerze np. z Nirvaną nie kulał i nie miał problemów z chodzeniem. zatem vet powiedziała ze biegi sa jak najbardziej wskazane ( może nie codziennie 40 km) . Nie wskazane są skoki ku górze - jak pies opada na tylne łapy i jakie kolwiek inne skoki np. agility. Oprócz biegów vet powiedziałą ze warto aby pływał i dostawał glukozamine i jakieś tam preparaty. I co jeszcze - powiedziałą że taki pies z C w wieku 12 lat może się lepiej poruszać niż A. Tyle vet. A jak jest?????
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
U nas w grupie ćwicza psy z dysplazja, cwicza IPO i maja sie calkiem dobrze
![]() sa szczuple, maja pieknie wyrobione miesnie i wszystko gra ![]() Nie wiem co prawda na czym to polega, ze pies z C w wieku lat 12 mialby sie poruszac lepiej niz pies z A... i nie wiem jak to jewt z biegami (stawy poddane dlugiemu i dosc jednostajnemu obciazeniu)..ale naocznie stwierdzam, ze dysplastyczne psy radza sobie swietnie o ile nie sa rzucone dozywotnio na kanape aby tam zgnusnialy ![]() W miesniach sila! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wilczy Duch
|
![]()
No mi się wydawalo zawsze ze nadwyrężanie nie jest dobre,a taki bieg to jest cos.. A skoro to tylko jedno biodro to mowil czy to jest genetyka, czy moze cos w dziecinstwie spowodowalo uszkodzenie. Znam psy które przez biegi, mialy np. zapalenie i inne problemy ze stawami.. Kasiu mi się tez wydaje ( bo oczywiscie zadnym specem nie jestem) ze raczej C nie widac w tak mlodym wieku.. Bo co to sa dwa niecałe lata?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Mi vet powiedział że inny nie uprawniony wet mógłby stwierdzić B. Czyli jak inny vet stwierdziłby B to mogłabym Imbusa narażać???? Wydaje mi się że najgorsze jest leżenie psa na kanapie, a Imbusa nie mamy zamiaru oszczędzać albo się nad nim użalać. On uwielbia biegać - i tego mu nie zabronię. Oczywiście 70 km i 100 km. nie mamy zamiaru robić. Co do tego skąd dysplazja - to czysta genetyka, po rodzicach i dziadkach - a w naszym rodowodzie takie przypadkisą.
![]() |
![]() |
#6 |
Wilczy Duch
|
![]()
Ja tylko pytam, nie atakuje!! Spokojnie. Ja tez uwazam ze trening jest wazny i potrzebny, ale oczywiscie taki przemyslany i miarowny,w co nie watpie, ze tak postapicie. Ok, ja juz sie nie odzywam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
love and terror
|
![]()
40km dla wilczaka nawet z takim jednym biodrem nie jest wielkim wisilkiem.
Sa inne wilczak, ktore rowniez przy C czy B ten bieg zaliczaja. Oczywiscie, o 70 czy 100 nie ma mowy... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Ja po RTG - troche sie załamałam - miałam nadzieję ze Imbek w najgorszym wypadku będzie miał B. Ale życie jest inne ![]() Po rozmowie z vetem postanowiliśmy że pies bedzie żył jak każdy inny wilczak. I czuje sie trochę lepiej! ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wilczy Duch
|
![]()
Daiva, z tego co pamietam( popraw mnie prosze jesli zle kojarze) to wlasciciele Iarili mieszkaja w bloku i to dosc wysoko, moze to byc tego przyczyna? Wtedy jak mowi Gaga moze odpowiednia dieta i prowadzenie suni pomogloby calkiem w poprawieniu wyniku, moze to nie genetyka( bo chyba lepiej jesli to jest nabyte niz dziedziczne, tak mysle- to zadna zlosliwosc).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
VIP Member
|
![]()
Całkiem to i cud nie pomoże. Jak wynik jest C, to nie będzie A.
Pomóc to można psu, aby nie odczuwał skutków dysplazji.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wilczy Duch
|
![]()
Wiadomo, ale, zeby to bylo jak najmniej odczuwalne dla suni. Ale skoro wet mowil, ze zastanawial sie nad B, a B to przeciez podejrzenie dysplazji,a nie dysplazja. Znam kilka wilczakow, ktore mialy nieciekawy wynik, a przy nastepnym okazywal sie lepszy od poprzedniego. No nic, to zyczymy powodzenia, bo domyslam sie, ze jak Daiva wspomniala powtorka bedzie, i czekamy na wiesci.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
ale ona jest zdrowa, i muszi duzo biegac, plywac i zyc pielnowartosciowe zycie.
HD C to nie choroba. I prosilam was piekne nie mowic o na tak jak by ona juz juz miala umrziec. ![]() teras zaczna duzej biegac i na wiosne sproboja zdac SVP. a za rok - pomyslimi - moze bedzie powtorka moze nie. Mami czas na to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
VIP Member
|
![]()
Wlasnie zerkam, ze uciekl mi ten temat, a poniewaz jest stale aktualny i predzej czy pozniej zadaje je kazdy wlasciciel szczeniaka, wiec pozbieralam co pisalam, zrobilam kilka dodatkow i uzupelnien i.....oto on... Oczywiscie licze na dyskusje (oraz uzupelnienia)...
![]() Ogolnie mozna to podzielic na 3 czesci: 1) Skad dysplazja? 2) Jak zapobiegac? 3) Co, gdy pies ma gorszy wynik?
![]() |
#15 | |
VIP Member
|
![]()
1)Skad dysplazja?
Quote:
![]() Masz racje, ze dysplazja jest okreslana choroba GENETYCZNA. I wystepuje u wilczakow w takiej ilosci (jak widac w statystykach kolo 30% psow ma mniejsza lub wieksza dysplazje i to POMIMO selekcji prowadzonej przez hodowcow), ze zalicza sie ja do chorob "typowych dla rasy" (co oznacza, ze trzeba na nia zwracac uwage i uwzglednic w selekcji hodowlanej). Sa linie zdrowsze, jak i te bardziej "chore", ale nie istnieje linia wilczakow calkowicie pozbawiona dysplazji, jak i nie istnieje wilczak, ktory mialby calkowicie czysty rodowod, wsrod ktorego rodzenstwa, ciotek, wujkow nie byloby psow z gorszymi wynikami. Z tego tez powodu, aby jak najbardziej zmniejszyc ryzyko jej wystapienia u szczeniat, psy bada sie zanim pojda do hodowli. Jest pewne "ale" - zdrowi rodzice nie gwarantuja zdrowych szczeniat. Swojego czasu w jednym z krajow probowano hodowli uzywajac WYLACZNIE psow z wynikiem HD-A. Oczywiscie procentowo zmniejszylo to ilosc psow chorych, a zwiekszylo ilosc zdrowych (krotko mowiac zdrowi rodzice dawali wieksza szanse na zdrowe dzieci), ale dysplazji sie nie pozbyto. W czym problem...? Sa rasy uznawane za (prawie) calkowicie wolne od dysplazji (pracujace husky, wyscigowe charty). Dysplazji nie maja tez wilki. Dlaczego? Z powodu SELEKCJI. Husky uzytkowe (pracujace) ciagna spore ciezary, duzo pracuja, ich stawy mocno dostaja w kosc. Psy, ktore maja SKLONNOSC do zwyrodnienia stawow, albo slabo pracuja, albo nie pracuja wcale. I sa z hodowli eliminowane, bo rozmnaza sie jedynie najlepsze zwierzeta. Podobnie dzialaja hodowcy w przypadku psow hodowanych na wyscigi. Wszystkie slabe zwierzeta, ktore z powodu np gorszych stawow maja gorsze osiagi sa eliminowane (doslownie), a rozmnazane jedynie te najlepsze - najszybsze, najwytrzymalsze, a co za tym idzie m.in. z najlepszymi stawami. I dokladnie to samo mamy u wilkow - wilk, ktory nie ma perfekcyjnych stawow nie przezyje dlugo w przyrodzie... I nigdy nie dochowa sie potomstwa... Jak to dziala? Jak uzyskac bardzo zdrowa rase? Szczeniaki i mlode psy obciazac tak mocno, aby u tych, ktore maja SKLONNOSC do dysplazji choroba ta sie rozwinela. A zwierzeta takie "wyrzucic" z hodowli. Wiec, aby robic dobra selekcji powinnismy dzialac tak samo i namawiac kazdego wlasciciela, aby na maksa obciazal ogranizm szczeniaka, bo wtedy ujawni sie dysplazja, jesli pies ma taka sklonnosc... Wiec przekarmiac, scigac po schodach, kazac skakac, ciagac przy rowerze. ![]() ![]() Watpie, by ktokolwiek zgodzil sie na takie postepowanie i taka forme selekcji.... Niestety widac to wlasnie u chartow i husky, gdzie baza wyjsciowa byly super zdrowe psy, a obecnie z powodu innej selekcji (dbania o szczenieta oraz psy mlode) chart, czy husky z dyplazja nie sa juz niczym zaskakujacym... Pozostaje nam inna droga... Podstawa musi byc odpowiednia selekcja, ktora spada na barki hodowcy. Nalezy badac te psy, ktore ida do hodowli (a najlepiej takze te, ktore nie beda hodowlane, bo to tez dostarcza duzo informacji). Starac sie uzywac tych, ktore maja jak najwiecej zdrowych przodkow. Potem odpowiedzialnosc za psa spada na wlasciciela - musi on jak najbardziej dbac o psa, aby zminimalizowac ryzyko wystapienia dysplazji. A razem (hodowcy i wlasciciele) moga jedynie czekac na badania genetyczne, ktore moze beda w stanie wykrywac, ktore psy "niosa" sklonnosc do dysplazji i na tej podstawie usuwac je z hodowli...
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
![]()
Shaluka, moj pierwszy post byl o tym ze wszystko jest z na ok.
![]() a teras gadami o tym co pytalas- wies- naprawde nie wiem- sa rozne wersii, byla i na rekach i na wolno, z drugej strony - to jedna strona, moze to sa za wolne wiezadlo, tak wet mowil a Gosia dodala ze to po Daku idzie tz psy dlugo dorastaja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Schody podobno mogą zaszkodzić tylko psu z tendencją. Ale co wet, to opinia.
![]() |
#18 |
VIP Member
|
![]()
Daiva, nikt nie mówi o umieraniu. Ale niedawno rozmawialiśmy na ten sam temat z Szasztin. Zgadza się, że pies powinien być w jak najlepszej formie bo mięśnie to podstawa (oprócz żywienia, suplementacji i trzymania szczupło.). Moim zdaniem robienie SVP jest bez sensu ale ja właścicielom zabronić nie mogę, zrobią to, co uważaja za stosowne...
Przyczyn i tak nie dojdziemy, jest zbyt wiele mozliwosci, które pozostana tylko domysłami. Nie o to zresztą chodzi.. szkoda, że wynik taki, wszyscy wolelibysmy się cieszyć pieknymi wynikami kazdego psa..;/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
weterinarz specalne mowil- duzo biegania i plywania a to i znaszi ze moze robic wszystko co im podoba sie bo teras sa troche zmuszone do wiekszych fizicznych nagruzek.
jasne ze chciemi- ale to genetyka, zywnosc, okolisnosci zycia i podobne zeczy, i to normalne ze wszystko moze byc. Ja to zadowolona ze zrobili badanie i mami jescze jednego zbadanego psa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
VIP Member
|
![]()
zgadza sie.
|
![]() |
![]() |
![]() |