Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-04-2009, 21:56   #1
wilczakrew
Senior Member

Default zabawne sytuacje o wilczakach

Będąc dzisiaj na bardzo fajnym i ponad trzygodzinnym spacerze, gdzie Czambor poznał dużo nowych kolegów i koleżanek przytrafiła mi się bardzo fajna historia.
Pewne małżeństwo zapytało się mnie o rase psa " czy to jest też pies tej rasy bo oni poznali kiedyś Amana" . Pani spytała " czy to jest wilkczeski ". Pewien Pan nie zrozumiał i zapytał z takim zdziwieniem - " wilczewski to on ma nazwisko" . Ja sprostowałem, że jest to czechosłowacki wilczak na co padło pytanie " to nie czeski "
Oczywiście potem już zostało WILCZEWSKI .
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 18-04-2009, 22:03   #2
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Hehe; Grzegorz, to teraz nic Ci nie pozostaje, jak zamienić swój forumowy nick z wilczakrew na wilczewski
Nazwisko w sumie też by było fajne i jakie... adekwatne.
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 18-04-2009, 22:09   #3
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
Nazwisko w sumie też by było fajne i jakie... adekwatne.
Najbardziej adekwatne to ma Pawel Wilczak
Old 19-04-2009, 15:03   #4
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Na spacerze z 3,5 mies. Lorką spotykamy wyjątkowo miłego, uśmiechniętego staruszka

- O jaki ładny piesek… jak dziwnie umaszczony, jak husky. Czy to husky?

- Nie, to nie husky
- Faktycznie, za bardzo podobny do liska. Wygląda jak krzyżówka husky z lisem. Mieszaniec, ale ładnie wyszedł…

- Nie, to nie mieszaniec, to rasowy wilczak czechosłowacki.
- Co? Nie ma takiej rasy… jest wilczur, proszę pani. Ja się znam na psach i rasach, bo całe lata byłem sędzią na wystawach psów. ()
- Jeśli chodzi o ścisłość to nie ma wilczura, proszę sędziego , tylko owczarek niemiecki. Ja się nie upieram, jeśli pan twierdzi, że takiej rasy nie ma - OK. Ale dziwię się, że będąc sędzią pomylił mojego psa z husky.

- Młode psy są bardzo do siebie podobne, dlatego nie ocenia się ich na wystawach…
- Jak to nie ocenia? Przecież jest klasa szczeniąt i nawet „baby”
- A kto pani takich bzdur naopowiadał?
- Nikt, sama widziałam …

- Co za absurdy pani opowiada. Psa można oceniać najwcześniej kiedy ma rok, bo wtedy widać dopiero czy jest naprawdę rasowy i czy jakiś kundel, albo inny lis nie dostał się do suki…

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 19-04-2009, 15:38   #5
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Oplulam monitor
Old 19-04-2009, 15:47   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Per Olav idąc ulicą z Tsijki w obfitym zimowym futrze spotkał kiedyś młodzieńca, który spytał go co to za zwierzę...
Per Olav odpowiedział: "wolfdog", a na to człowiek rozejrzał się i spytał: "And where is the dog?"

Old 19-04-2009, 19:55   #7
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Taaa, myśmy się dzisiaj z Grzesiem dowiedzieli, że mamy... tresowane ( ) wilki.

Aha, jeszcze zapomniałam dodać, że autorka tego stwierdzenia cały czas nie mogła wyjść z podziwu, że takie łagodne, chociaż od razu powiedzieliśmy, że to nie wilki tylko wilczaki.

Last edited by Grin; 19-04-2009 at 21:05.
Old 20-04-2009, 12:52   #8
wilczakrew
Senior Member

No ja włąśnie miałem fajnego klienta. Wchodzi i pyta o tego mieszańca co siedzi przed sklepem czy jest nasz. Bo on ma suke Onka i by ją dopuścił bo ten mieszaniec nie wygląda jak pies. Kolezanka stwierdziła, ze to nie mieszaniec tylko wilczak i jest psem, ale Pan swoje no nie wygląda na psa całkiem jak mieszaniec z dzikim lisem.
Old 20-04-2009, 13:15   #9
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Bo on ma suke Onka i by ją dopuścił
Ale Grzesiu; to nie jest zabawne, tylko... straszne.
Old 20-04-2009, 13:26   #10
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Całkiem niedawno na Błonia przyszli ludzie z czarną labradorką w szczycie cieczki, żeby ją pokryć jakimś labkiem, ale nie czarnym, woleli w kolorze piaskowym. Chodzili po Błoniach i szukali "tu i teraz" odpowiedniego kandydata, czyli jasnego labradora. Nic poza kolorem ich właściwie nie interesowało

Old 20-04-2009, 14:07   #11
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Ale Grzesiu; to nie jest zabawne, tylko... straszne.
Dla mnie jest. Ja takie propozycje dostaje kilkanaście razy dziennie i mam jedną jak na razie odpowiedz. Przykro mi ale on jest jeszcze za młody i mu jajka nie zeszły.
Old 20-04-2009, 14:11   #12
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

To kolejny wpis z gatunku czarnego humoru, ja będę kontynuować w tym tonie i też o labkach.
Wczoraj mieliśmy drugie zajęcia PT1. Przyjechaliśmy na "Dolinę" wcześniej, żeby dać się Łowcy wybiegać przed zajęciami. Na Muchowcu byliśmy praktycznie sami, bo w niedzielny poranek nie wszystkim chce się psy wyprowadzać. W pewnym momencie patrzymy; biegnie do nas labek, który był na pierwszych zajęciach, ale właścicieli nigdzie na horyzoncie nie widać. Parę razy zza linii drzew rozległo się gwizdnięcie. Labek parę razy znikał, parę razy się pojawiał, ale nigdy w towarzystwie właścicieli.
W końcu okazało się, że na zajęcia nie dotarli, czyżby nie potrafili złapać swojego pupila na czas?

Teraz będą dwie "dywagacje-offtopy"; po pierwsze nie wiem, kto labkom przypiął łatkę łatwych, rodzinnych psów; bo z tych, które znam, chyba żaden się nie kwalifikuje do tego miana; wręcz przeciwnie; widzę u nich wiele zachowań zbliżonych nawet do wilczaków (np. gryzienie po ręce, skakanie, "różne" reagowanie na przywołanie).
Z tym że o ile z wilczakami od razu wiadomo, czego się spodziewać, tak podejrzewam, że wiele właścicieli labków przeżywa swoiste "ździwko" (nie mówiąc oczywiście o tym, że często liczą na to, że psy same z siebie będą mądre tak jak Lassie...)
No ale jeżeli hodowla labków wygląda tak, jak na przykładzie podanym przez Ronę, to chyba nie ma się co dziwić...

Druga "dywagacja"; o ile grupa przedszkolna była bardzo fajna, bo widać było, że przyszli na nią ludzie, którzy chcą coś robić z psami, żeby potem uniknąć kłopotu, o tyle na PT (takie wrażenie odnoszę przynajmniej) przyszli głównie ludzie, którzy JUZ mają jakiś kłopot z psami.,,
Old 20-04-2009, 14:18   #13
Nemi
Junior Member

Nemi's Avatar

Quote:
No ale jeżeli hodowla labków wygląda tak, jak na przykładzie podanym przez Ronę, to chyba nie ma się co dziwić...
Labki to psy myśliwskie i z mnóstwem energii I właśnie takie mają być - kombinujące Bardzo szkoda, że mają łatkę łatwych - bo to właśnie powoduje rozczarowania Z wilczakami jest uczciwie - wiadomo czego się spodziewać
Nemi jest offline   Reply With Quote
Old 20-04-2009, 15:17   #14
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Ja w ogóle zastanawiam się skąd się wzięło że z jakimkolwiek psem będzie łatwo? Bo co, bo są 'głupsze', 'prymitywniejsze' od ludzi?
Old 20-04-2009, 23:35   #15
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
...Kolezanka stwierdziła, ze to nie mieszaniec tylko wilczak i jest psem, ale Pan swoje no nie wygląda na psa całkiem jak mieszaniec z dzikim lisem.
Ciesz sie, ze nie z dzikim wieprzem

My mielismy sporo zabawnych historyjek - wiekszosc powrzucalam na bloga. Musialabym odszukac i wstawic linki - jestem leniem i nie chce mi sie znowu i opisywac :P

W temacie husky przypomina mi sie jedna historyjka.
Bylismy w Tesco. Krzys robil zakupy, a ja siedzialam z psami (maly Jabber i Sabat) na parkingu - w bagazniku z otwarta klapa.
Najpierw podszedl jakis facet i powiedzial, ze mam bardzo ladnego husky, ze ma bardzo rzadkie umaszczenie i... za ile chce go sprzedac Po 15 minutach tlumaczenia, ze to wilczak nie husky i ze nie jest na sprzedaz - podjezdza samochod. Staje kolo nas (za nim tworzy sie trabiacy korek), w zwolnionym tempie otwiera sie okno i pojawia sie jakas usmiechnieta Pani.
I pyta: "Ile chce Pani za tego husky?" Zanim zdarzylam odpowiedziec, nowowyedukowany wilczakowiec zaczal uswiadamiac Pania, ze to nie husky i ze nie na sprzedaz... A w ogole to husky sa zupelnie inne niz wilczaki...

...A jaki byl z siebie dumny

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Last edited by sssmok; 20-04-2009 at 23:49.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2009, 01:50   #16
konek
Member

konek's Avatar

Send a message via Skype™ to konek

Jak sprowadziłam Maxa do Polski był bodajże 16 -stym wilczakiem. I od tamtej pory widzę niewiele się zmieniło jeżeli chodzi o porównania z innymi psami, szczególnie z husky. No może tyle, że teraz jednak są osoby które słyszały często o wilczakach i zdarza się pytanie prawidłowe albo: to husky czy ten no, no, no ....wilczek czeski?
Jak pojechałam kiedyś z synem na Krupówki to trudno było kogoś minąć nie słysząc: "Ty... zobacz jaki husky" i potem jak nas minęli odwracali się i było: "Ty... to nie husky, to malamut !!!!." Więc po przyjeździe na koszulkach zamówiliśmy sobie takie wgrzewane napisy na koszulkach: z przodu: TO NIE HUSKY !!!,
z tyłu: ANI MALAMUT !!!.
A jak się ktoś pyta skąd mam wilka , to odpowiedź jest prosta: z lasu. Aczkolwiek potem staram się wyjaśniać co to za wilk.
Old 21-04-2009, 08:11   #17
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by konek View Post
Więc po przyjeździe na koszulkach zamówiliśmy sobie takie wgrzewane napisy na koszulkach: z przodu: TO NIE HUSKY !!!,
z tyłu: ANI MALAMUT !!!.
A jak się ktoś pyta skąd mam wilka , to odpowiedź jest prosta: z lasu. Aczkolwiek potem staram się wyjaśniać co to za wilk.

Nam by się przydała jeszcze jedna strona koszulki z napisem: "Nie, nie gryzie, połyka w całości"

Old 21-04-2009, 08:30   #18
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post

Nam by się przydała jeszcze jedna strona koszulki z napisem: "Nie, nie gryzie, połyka w całości"
Twój połyka? Bo nasze (w sensie Czambor i Łowca) są tresowane i łagodne.
Old 21-04-2009, 08:37   #19
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Nie pamiętam czy już o tym pisałam, raz zdarzyło się, że jakiś gość konspiracyjnym szeptem mówił Romanowi, że wie dlaczego Roman nie przyznaje się do wilka, bo to zabronione . Ale on (ten gość) wie, widzi, bo się zna
W głębi osiedla mieszka sobie jeden człowiek, który czuje prawdziwą misję i co jakiś czas przypomina, że on może nam załatwić legalne papiery na tego wilka, bo on zna odpowiednich wetów...może kiedyś się skusimy, takie papiery to musi być coś

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 21-04-2009, 08:41   #20
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Nie pamiętam czy już o tym pisałam
Tak, gdzieś pisałaś, bo pamiętam, że już się z tego kiedyś śmiałam.
Skuście się na te papiery dla samej ciekawości, jak wygląda "załatwianie legalnych papierów na wilka".
Reply

Posting Rules