![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Choc prawde mowiac Hartl zawsze nam mowil, ze zamiast czytac wzorzec lepiej bysmy udali sie do zoo poogladac wilki... ![]() ![]() Czasem "czucie" jest lepsze niz wiedza... ![]() A jesli o komentarze - co dla mnie osobiscie bylo ciekawe to fakt, ze sa one w zasadzie takie same - nie ma wplywu to, czy dana osoba jest Czechach czy Slowakiem... O ile sedziowanie Hartla, Jedlicki, Rosika, Dory czy Soni rozni sie miedzy soba i czasem na serio wyraznie to ich komentarze (to co pisza o wygladzie typowego wilczaka) sa w zasadzie dokladnie takie same. A na koniec jesli ktos lubi zdjecia: http://www.wolfdog.org/grafiki/na_fo...Wolfdog-pl.ppt nieskonczony, ale i tak ciekawy komentarz obrazkowy Soni Bognarovej... ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Nie lubie zdjec, kradna dusze. Komentarz ciekawy, nie mam niestety zdjec Cedmona w ilosci wystarczajacej ale jesli je zgromadze (i pies podrosnie bo na razie jeszcze pare cech morfologicznych moze ulec zmianie) to pokusze sie o maly eksperyment. Mianowicie, pomijajac zdjecia ewidentnych wad wrodzonych (czolo, czaszka, oczy), to zakladam (i to sprobuje sprawdzic), ze mozna zrobic taka prezentacje ze zdjec jednego psa; wlasnie w zaleznosci od swiatla, aparatu, umiejetnosci, tego jak sie pies ustawil lub zostal ustawiony, czy byl czujny, czy nie, czy byl akurat chory, jaka mial siersc o jakiej porze roku etc. Jest rzecza oczywista, ze wzorzec rasy jest wykladnikiem rasowosci psa (ile psa jest w psie ![]() ![]() Dyskusja zaczyna byc jalowa. Zgadzam sie, ze psy moga miec wady w kontekscie wzorca lub niedoskonalosci. Dopuszczam mysl, ze ma je Cedmon. Jednak lansowanie tezy, ze maja je wszystkie nie Twoje lub nie uznane przez Ciebie psy (to implicite z Twoich postow wynika) i to na podstawie wybranych zdjec jest naduzyciem. A juz nie mowienie wprost, ze ten czy tamten pies ma taka czy inna wade (np. "Cedmon wg mojej interpretacji ma za dlugi ogon i powinien dostac ocene nizej") ale wrzucanie n psow do jednego worka i zarzucanie im "owczarkowatosci" jest wyrazem problemow emocjonalnych. Publiczne forum nie jest miejscem na wylewaniu takich zali, stad moja pierwsza uwaga o frustracjach. Z dalszej dyskusji w tym poscie sie wylaczam. Wystawa sie odbyla, mleko sie wylalo, niektorzy moga nad tym rozpaczac. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Dziad Borowy
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Może niepotrzebnie odgrzebuję ten temat, ale przeglądałam sobie zdjęcia z biegów w czechach i trafiłam na takie:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Nie chodzi o wynajdowanie roznych zdjec, ale o ocene RZECZYWISTOSCI. A rzeczywistosc, czyli to co mozne zobaczyc idac do ringu wystawowego jest taka jak pisalam... I rzeczywistoscia bylo promowanie na tej wystawie psow, ktore byly mniej lub bardziej podobne do owczarkow i sciganie tych, ktore mialy prawidlowe budowy...
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|