Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-08-2008, 12:38   #1
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Baaj teraz je wielką kość - cały się cieszy, a ogon mu dynda totalnie luzem i nawet na podejście go nie chowa, co czasem mu się zdarza, jak je coś super smacznego, więc widac Baaj jest dziwny. Mi tam to nie przeszkadza. umiem czytać jego wzrok, uszy, ułożenie względem mnie, więc jakoś tam poznam, co mu po czerpie szura, ale i tak biorę poprawkę, bo wiem, że niektóre sygnały psa mogą być bardzo mylące.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 13:30   #2
Melba
Junior Member

0:24 lustracja otoczenia i juz widoczne "zagrożenie"
0:25 w nogiiiii

przypominam, że byłam tam jeszcze ja!

słuchajcie - nam chodziło o to, na ile pozwoli nam "obcy" wilczak i jesteśmy pod wielkim wrażeniem pracy Baaja z nami.
dotychczas widywałam wycofane psy (co mi się w stosunku do całkiem obcych podoba) a Baaj po krótkiej wizycie w ich domu nas tolerował i tym zrobił na mnie ogromne wrażenie

i jeszcze do tego się z nami bawił

Melba jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 13:34   #3
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Baaj jest cały, zdrowy i szczęśliwy - tylko, że teraz odrobinę pękaty. Ale widzieliście wczoraj kość, to wiecie czemu
Old 27-08-2008, 13:44   #4
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

No i nie poznałam Was na filmiku
Fajnie, że decyzja o wilczaku już zapadła.
Ja znam Kubę i Melbę osobiście od kilku lat, tak więc wiem, że już dawno się interesowali, czytali, tylko odkładali 'na później' Dobrze będzie miał ten Wasz psiak

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 13:56   #5
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

No ja przyznam, że byłam w szoku, że komuś tak się chce brudzić z cudzym psem
Old 27-08-2008, 14:08   #6
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
No ja przyznam, że byłam w szoku, że komuś tak się chce brudzić z cudzym psem
Uwierz Żaneta, że to jeszcze nie wszystko co mogłaś zobaczyć

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 14:08   #7
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Ja wiem Liczę na kolejne wizyty, oni się wczoraj nie obejrzeli, a Baaj wskoczył na balustradę i za nimi patrzył
Old 27-08-2008, 14:40   #8
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Melba View Post
0:24 lustracja otoczenia i juz widoczne "zagrożenie"
0:25 w nogiiiii

przypominam, że byłam tam jeszcze ja!

Diabelnie cięzko jest opisać pewne zjawiska, tu naprawde głeboki uklon w strone Marii, która wyłapuje foty i je podpisuje. Pisze to, co widzi. łatwiej juz realu - tak jak kiedys pokazywałam Żanecie co robi pies gdy sie kladzie mu reke na glowie (glaszcze po glowie) i próbuje ciągnąc w którąś strone. WIdząc psa- widzisz zmiany.
Co do ogonów - rzuciło mi sie w oczy to co napisałam...mój bury w jednej sytuacji dziwnie podwija ogon. kiedy hipnotyzuje nasz obiad..stoi po drugiej stronie stolu, oczka mu sie robia jak talerzyki a ogonek wywija sie w luk.. ale ku dolowi. Przy czym ogon podwijany charakteryzuje sie gorna czescia wciskana miedzy nogi a tu ta częsc idaca od nasady jest odstawiona.. i mamy takie koleczko

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 15:04   #9
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Nad niektórymi psami nie staniesz też okrakiem, a nad Baajem owszem i część osób spokojnie może mu kłaść rękę na głowie, przed innymi się cofa. Na napór odpowiada oporem, co oczywista, ale już np. pulsacyjne delikatne szarpnięcia działają. Jak widać każdy pies jest trochę inny, dlatego nie warto liczyć na to, że charakterem trafi nam się dokładnie drugi/druga tu wstawić imię. Zresztą i o wygląd trudno
Old 27-08-2008, 15:37   #10
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Jak widać każdy pies jest trochę inny,
Tak, i to, nawet przez sekundę nie było tematem dyskusji
Aksjomat po prostu...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 27-08-2008, 20:04   #11
Melba
Junior Member

tak jak pisałam - ja się dopiero wilczaków uczę
ale uważam, że jeśli Baaj czułby się choć odrobinę niekomfortowo nie podchodziby później do nas
a on najnormalniej w świecie równał do Kuby nogi i dawał sobie kłaść rękę nawet na głowie (nie miałam na początku świdomości, że CzW tego nie lubią...)
Melba jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 20:50   #12
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Melba View Post
dawał sobie kłaść rękę nawet na głowie (nie miałam na początku świdomości, że CzW tego nie lubią...)
Zanim powstanie kolejny mit, w dodatku z przypisanym moim autorstwem lece tłumaczyc
Pokazywałam co robią oczy i uszy psa gdy podchodzisz i kładziesz rekę na psiej głowie. Nie oznacza to, że pies:
- kłapal zębami
- uciekał
- warczał itp..
DLa jasności- pies nadal spokojnie stał
Przy okazji- sama zaobserwuj

I wracam do pierwszego tematu, istnieje ogromna roznica pomiedzy stwierdzeniem, ze pies Ciebie nie akceptuje, boi sie itp a tym co napisalam. Tu naprawdę ważny jest kontekst.
Tego typu zabawy - m.in w wywracanie psa, turlanie go itp są OK, napisałam, że sama sie psem tak bawię i nie widze w tym nic złego. Ale żeby była to full frajda dla obu stron, żeby pies na drugi raz sam zaproponowal tę zabawę to musza byc spełnione pewne warunki. Zaufanie, luzik w stadzie zabawowywm, pe;lna akceptacja wszystkich gestow ze strony czlowieka itp. To nie przychodzi na strzelenie palcami.. więc jedyne co chciałam powiedziec i co powiedziałam to to, że Baaj JESZCZE nie zakumal tej zabawy. Jeszcze nie jest na zupelnym luzie.. nie poznal do końca zasad..co potwierdza sama Żaneta pisząc, że się z Baajem w ten sposób nie bawi.
Jak ktos ma ogromna ochotę zobaczyc w tym stwierdzeniu cos negatywnego, krytyke itp to ja naprawde na to nic nie poradze
Fakt, ze pies pozwolil na taka zabawe swiadczy dobrze o jego charakterze - reszta to juz tylko uksztaltowanie przez czlowieka. Ja wierze, że to fajnie spotkac takiego "testowanego" wilczaka, z ktorym da sie nawiazac kontakt i nie mowie tu o "chodzeniu przy nodze" na smaka Bo to akurat swiadzcy tylko o tym co juz chwile wczesniej napisalam oraz, ze pies "chodzi na smaczki"
Nie stala mu sie krzywda, nie czul sie serio zagrozony - wiec nie bylo sprawy ale to nie wyklucza, ze ja widzialam na filmie pewien poziom stresu.Chocby w chwili wstawania i chwytu za reke.. to sa ulamki sekund, mozna nie zauwazyc.
Moze ja osobiscie inaczej pokierowalabym zabawa i niekoniecznie chciala aby nowi znajomi psa "bawili " sie z nim w ten sposob ale to juz tylko osobiste preferencje.. Zreszta do tego nie odnosze sie zupelnie

チェイタン。
Reply

Posting Rules