Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-02-2010, 09:41   #1
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

To jaki według mnie jest Czambor zostawię dla siebie, ale masz dziwny tok rozumowania Puchatku. Szkoda tylko, że zapominasz o takiej drobnej rzeczy, jak wzorzec rasy. Ładny może być każdy pies. Ale ponieważ jest to forum o rasie czechosłowacki wilczak, to powinniśmy raczej mówić o zgodności ze wzorcem, co niekoniecznie musi się zbiegać z pojęciem "piękna". Kudłaty doberman może być ładny, ale niekoniecznie typowy. Co do samego właściciela psa, to Czambor go sobie nie wybierał, jest jaki jest

PS. Ciekawe kiedy rozpoczyna się sezon na misie
Old 17-02-2010, 09:59   #2
Palpatine
Junior Member

Palpatine's Avatar

Uczepiliście się jak rzep psiego ogona. Nie ma to jak oczerniać osobę, która nawet nie może nikomu odpowiedzieć na forum. Klasa Panie i Panowie. Kultura wyższa
Palpatine jest offline   Reply With Quote
Old 17-02-2010, 10:58   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Palpatine View Post
Uczepiliście się jak rzep psiego ogona. Nie ma to jak oczerniać osobę, która nawet nie może nikomu odpowiedzieć na forum. Klasa Panie i Panowie. Kultura wyższa
To oczywiscie wina wilczakow... Zyjac z tymi psami nam wszystkim udzialaja sie ich zachowania...
A wiesz jak reaguje stado na osobniki nie stosujace sie do regul....?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 17-02-2010, 11:03   #4
Palpatine
Junior Member

Palpatine's Avatar

Jasne, jest odpychane od stada.
Jednak to co tutaj się dzieje przekracza już granice dobrego smaku i staje się niesmaczne. Nie znam genezy konfliktu, nie wiem za co dostał bana, czy perma czy czasowego...od kogo itd. Po prostu kopiecie leżącego, który nawet dzwięku nie może dać i całe grono jest z siebie zadowolone.
Old 17-02-2010, 11:11   #5
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Jednak to co tutaj się dzieje przekracza już granice dobrego smaku i staje się niesmaczne.
Zauwaz, ze dyskusja toczy sie z Puchatkiem... A ona jest w pewnym sensie osobistym adwokatem Grzeska... Dlatego tez sama temat poruszyla, a rozmowa sie toczy mimo braku zainteresowanego...

Quote:
Nie znam genezy konfliktu, nie wiem za co dostał bana, czy perma czy czasowego...od kogo itd.
Grzesiek nie dostal bana - sam go sobie dal, starannie zbierajac punkty i ostrzezenia od Admina... Byl niejednokrotnie ostrzegany - i niejednokrotnie to olewal... A trzeba sie starac, bo jest jedyna osoba na polskim forum jaka sie zabanowala od jego POWSTANIA... A to juz 12 lat...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 17-02-2010, 12:48   #6
Puchatek
Senior Member

Witaj, Huan!
"masz dziwny tok rozumowania Puchatku"
To fakt.
"ponieważ jest to forum o rasie czechosłowacki wilczak, to powinniśmy raczej mówić o zgodności ze wzorcem"
Ale XaedasKSP zaczął rozmowę o "ładności" bez wchodzenia w kwestie wzorca... ja pociągnęłam temat, bo Czambor i Grzesiek , to /opierając się na wypowiedziach forumowych/ "naczynia połączone".
"Ciekawe kiedy rozpoczyna się sezon na misie"
Jeśli chodzi o odstrzał, to są pod ochroną
Chyba, że mamy do czynienia z miasunem, to wtedy w obronie własnej można gadzinę ubić i okresu ochronnego nie ma /...dla mnie ten moment wielkimi krokami się zbliża, bo już słyszę, jak szykują dwururki /
...............
Palpatine- ciekawym zjawiskiem są forumowe światy równoległe. Tam zarzucasz temat, tu podchwycisz, a odpowiadamy na forum ... np. yorków albo /już wkrótce/ tchórzofretek... osobniki mało wytrzymałe mogą dostać schizy, ale zabawa przednia
I fakt: nie znasz genezy i nawet nie widzisz, jak to zgrabnie ujęła Margo, jestem "w pewnym sensie osobistym adwokatem Grzeska" /którego nawet nie znam/. Ale ostrzeżenie względem mnie właśnie padło: "A wiesz jak reaguje stado na osobniki nie stosujace sie do regul....?". A jakie są reguły?
Bo trochę się pogubiłam w swoich winach...
-przewrotnie zażartowałam z XaedasKSP,
-złośliwie zakpiłam z padających na forum słów o Czamborze w kontekście jego właściciela, i nagle okazało się, że Czambor jest OK, choć do tej pory różnie z tym bywało,
-użyłam sarkazmu, ironii, kpiny i złośliwości w obronie Wilczejkrwi
i dostałam ostrzeżenie!

...............
"rozmowa sie toczy mimo braku zainteresowanego..."
Czyżby?
Wydaje mi się, że nie do końca...
Konflikt trwa zbyt długo i wciąż jest żywy, a obserwatorów właśnie przybywa... nic tak nie interesuje, jak świeża krew...
..............
Kilka osób ma pożywkę, sam zainteresowany nie ma prawa głosu do obrony, a całą reszta czyta te żenujące wypociny. To tak w skrócie.
"Tak w skrócie", to sorry, Palpatine, ale KOMPLETNIE nic nie rozumiesz.
A czy pomyślałeś np., że sam zainteresowany może się nieźle bawić i obstawiamy już, kiedy mnie zbanują za..... np...... no, właśnie, za co?
Bo, gdybyś był w temacie, to byś wiedział, że ja nie zrobiłam nic zdrożnego...
ale użyte przeze mnie metody najbardziej wkurzają... nie chamstwo, wulgaryzmy, awantura /do czego się nie posunęłam!/.
...............
I chyba pora zakończyć te "czamborowe problemy" lub "wypociny" /ze względu na brak zainteresowania /, bo swój cel właśnie osiągnęłam.
...............
Margo -pozdrawiam
Dobrego dnia!
...............
Oooooo.... bEtEd zawitał -teraz zobaczymy, co to kindersztuba -patrz Palpatine

Last edited by Puchatek; 17-02-2010 at 12:51.
Puchatek jest offline   Reply With Quote
Old 17-02-2010, 12:04   #7
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Jasne, jest odpychane od stada.
Jednak to co tutaj się dzieje przekracza już granice dobrego smaku i staje się niesmaczne. Nie znam genezy konfliktu, nie wiem za co dostał bana, czy perma czy czasowego...od kogo itd. Po prostu kopiecie leżącego, który nawet dzwięku nie może dać i całe grono jest z siebie zadowolone.
Więc pytam Cię bardzo spokojnie i uprzejmie: jeśli nie znasz genezy konfliktu, mało, albo nic nie wiesz o sprawie, to dlaczego aż tak kategorycznie się o niej wypowiadasz? Nie sądzisz, że bardziej racjonalnie i "kulturalnie" byłoby wpierw zorientować się w temacie, a potem dopiero pisać o "przekraczaniu granic dobrego smaku"?

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 17-02-2010, 12:16   #8
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
Nie sądzisz, że bardziej racjonalnie i "kulturalnie" byłoby wpierw zorientować się w temacie, a potem dopiero pisać o "przekraczaniu granic dobrego smaku"?
Nie, do stwierdzenia tego nie trzeba. Mówię to z pozycji tego co często sam przekracza :->
Old 17-02-2010, 12:19   #9
Palpatine
Junior Member

Palpatine's Avatar

Więc odpowiadam bardzo spokojnie.
Nie interesuje mnie sam konflikt i nie wypowiadam się na jego temat w żaden sposób, tym bardziej kategoryczny.
Wypowiadam się na temat sytuacji, która ma miejsce w tym temacie oraz kilku innych, która dotyczy barku podstaw elementarnego wychowania osób, które oczerniają byłego użytkownika forum (kimkolwiek on nie był). Kilka osób ma pożywkę, sam zainteresowany nie ma prawa głosu do obrony, a całą reszta czyta te żenujące wypociny. To tak w skrócie.
Old 17-02-2010, 12:56   #10
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Więc odpowiadam bardzo spokojnie.
Nie interesuje mnie sam konflikt i nie wypowiadam się na jego temat w żaden sposób, tym bardziej kategoryczny.
Wypowiadam się na temat sytuacji, która ma miejsce w tym temacie oraz kilku innych, która dotyczy barku podstaw elementarnego wychowania osób, które oczerniają byłego użytkownika forum (kimkolwiek on nie był). Kilka osób ma pożywkę, sam zainteresowany nie ma prawa głosu do obrony, a całą reszta czyta te żenujące wypociny. To tak w skrócie.
W takim razie bądź uprzejmy zauważyć, że dla co najmniej kilku osób bardzo niesmaczne były prześmiewcze posty Puchatka... Może nie doczytałeś dokładnie, ale to ona wczoraj 'holowała' na siłę temat Pewnego Psa i jego Pana, bo kiedy nikt jej nie odpowiadał, pisała wręcz sama do siebie nakręcając się przy tym coraz bardziej . Więc jeśli już tak spokojnie piszesz o 'żenujących wypocinach' i 'pożywkach' - to radzę Ci kierować swoje uwagi pod właściwy adres.

To właściwie wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie - dziękuję za spokojną dyskusję.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 17-02-2010, 18:27   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Ocenic sytuacje mozna jedynie majac pelen obraz i jedynie wtedy bylbys w stanie w pelni ocenic, czy jest to oczernianie... Niestety, czy nam sie to podoba, czy nie forum jest jedynie czastka wilczakowego zycia i to co czyta sie tutaj jest jedynie echem tego, co toczy sie w realnym zyciu... A osob, ktore akurat "ucierpialy" od tego co rozpowiada Grzesiek jest BARDZO DUZO....
I ten "zmasowany atak" na biednego Grzeska nie jest nagonka, ale jedynie pokazuje, jak wiele osob ma z nim "na pienku"... I musze przyznac, ze widze zlosc u osob, ktorych jak dotad nie widzialam jeszcze wyprowadzonych z rownowagi (oj, trzeba sie bylo niezle starac, aby im podpasc).

Ja osobiscie nie sadze, aby Grzesiek byl poszkodowany, bo jest to jedna z najbardziej "plodnych" plotkowo osob, ktorej wypowiedzi na temat uzytkownikow tego forum pojawiaja sie na innych wilczakowych forach. I wypowiedzi wilczakowcow, ktore czytasz tutaj, to jedynie reakcja na jego dzialalnosc...

A niestety odpowiedziec mozna jedynie tutaj, nawet jesli czasem wydaje sie to nagonka... Niestety prawda jest taka, ze JEDYNYM NIECENZUROWANYM forum jest Wolfdog.org. Jedynie TUTAJ ludzie moga cos napisac bez obaw, ze ich wypowiedzi wyparuja, lub konto "sie skasuje".

Ja osobiscie nie moge odpowiedziec np na pomownienia na forum, gdzie wlascicielka nie pozwala sie mi zalogowac? Gdzie ja nie moge nawet odpowiedziec na powypisywane tam klamstwa?
A moze fair jest, ze Grzesiek pisze podobne bzdury jeszcze na innym forum, gdzie moje konto zostalo skasowane, tak samo jak czesc postow, ktore nie byly "politycznie poprawne"...

Nie, pozostaje jedynie pisanie tutaj.... I rozmowac z reprezentantami Grzeska, a nie nim osobiscie...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 17-02-2010, 14:01   #12
Katka
Junior Member

Katka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Huan View Post
ponieważ jest to forum o rasie czechosłowacki wilczak, to powinniśmy raczej mówić o zgodności ze wzorcem, co niekoniecznie musi się zbiegać z pojęciem "piękna".
Czy na forum o rasie nie może się pojawić temat o psach nie-do-końca-typowych? Może w bazie też powinny pojawić się tylko psy idealnie zgodne ze wzorcem - ile ich będzie?
Katka jest offline   Reply With Quote
Old 17-02-2010, 18:14   #13
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Katka View Post
Czy na forum o rasie nie może się pojawić temat o psach nie-do-końca-typowych? Może w bazie też powinny pojawić się tylko psy idealnie zgodne ze wzorcem - ile ich będzie?
Ale nikt nie zabrania dyskutowania. Tym bardziej, ze liczba tych IDEALNYCH = 0.

Sprawa dotyczy czegos innego. Ja np bardzo lubie owczarki (nadal). Ale podobaja mi sie JEDYNIE te nietypowe, bo uzytkowe... Dlatego nie mam ONow, bo nie lubie hodowac takich, ktore sa wbrew wzorcowi rasy...

Natomiast na forum mamy czasem sytuacje odwrotna... Probe zmiany rasy w cos czym ta rasa byc NIE MIALA. "Lansowanie" wygladu, ktory od wzorca odbiega... Jesli komus nie podobaja sie WILCZAKI to bez sensu sa proby, aby CzW przerobic na saarloosa/molosa/owczarka (niepotrzebne skreslic). Czyz nie latwiej jest zmienic rase i hodowac zgodnie ze wzorcem (choc innej rasy).

Ale ciagle umyka sednos sprawy - nie chodzi o psy mniej typowe. Bo kazdy pies ma mniejsze lub wieksze wady... Ale o sytuacje, gdy ktos nie jest w stanie zniesc krytyki... A ta pojawia sie czy to na ringu wystawowym, czy tez przy bonitacji.... Jesli ktos uwaza, ze jego pies to najwiekszy cud tej rasy i jedyny doskonaly pies, ktorego uroda nie podlega dyskusji to nie powinien go ani wystawiac, ani pokazywac, bo jeszcze (o trwogo) moze sie pojawic jakis osobnik, ktory nie podziela tego zdania...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 18-02-2010, 10:27   #14
Katka
Junior Member

Katka's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Sprawa dotyczy czegos innego. Ja np bardzo lubie owczarki (nadal). Ale podobaja mi sie JEDYNIE te nietypowe, bo uzytkowe... Dlatego nie mam ONow, bo nie lubie hodowac takich, ktore sa wbrew wzorcowi rasy...

Natomiast na forum mamy czasem sytuacje odwrotna... Probe zmiany rasy w cos czym ta rasa byc NIE MIALA. "Lansowanie" wygladu, ktory od wzorca odbiega... Jesli komus nie podobaja sie WILCZAKI to bez sensu sa proby, aby CzW przerobic na saarloosa/molosa/owczarka (niepotrzebne skreslic). Czyz nie latwiej jest zmienic rase i hodowac zgodnie ze wzorcem (choc innej rasy).
Nie rozumiem dlaczego na forum wszystko sprowadza się do hodowli. Wiele osób czytających to forum (chyba) to tylko właściciele. A kiedy ktoś wyraził zachwyt nad nietypowym psem (zaznaczam że nawet nie wspomniał, że chciałby mieć szczeniaka po tym psie) to od razu pada seria postów mówiąca że tego psa nie można rozmnażać.

Quote:
Ale ciagle umyka sednos sprawy - nie chodzi o psy mniej typowe. Bo kazdy pies ma mniejsze lub wieksze wady... Ale o sytuacje, gdy ktos nie jest w stanie zniesc krytyki... A ta pojawia sie czy to na ringu wystawowym, czy tez przy bonitacji.... Jesli ktos uwaza, ze jego pies to najwiekszy cud tej rasy i jedyny doskonaly pies, ktorego uroda nie podlega dyskusji to nie powinien go ani wystawiac, ani pokazywac, bo jeszcze (o trwogo) moze sie pojawic jakis osobnik, ktory nie podziela tego zdania...
Właśnie się pojawił osobnik który podziela to zdanie. I to z kolei wyraźnie nie pasuje osobom na tym forum. Bo przecież to pies nietypowy, więc nie można go rozmnażać. Ale dlaczego mają się podobać tylko typowe? Ja wolę wilczaki srebrzyste, duże, bardzo podoba mi się włoska linia rasy. Dlatego mam takiego wilczaka - dziadkowie ze strony matki to włoskie psy, a Upstream Arimminum nie ma ani kawałka rudej sierści. Wiem, wiem, Włosi oszukują przy bonitacji, podają zawyżony wzrost, ich psy mają kiepski charakter, a prześwietlenia są nieważne. Nie powinnam rozmnażać Atki... Nikt się nie spyta czy zamierzam.
Old 18-02-2010, 10:48   #15
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Katka View Post
od razu pada seria postów mówiąca że tego psa nie można rozmnażać.
Quote:
Bo przecież to pies nietypowy, więc nie można go rozmnażać.
Dla sensowności jakiejkolwiek dyskusji, ponownie poproszę o przykłady wypowiedzi, mówiących o tym, co zacytowane.
Katka, dla jasności: być może przeoczyłam całą serię postów z protestami przeciwko rozmnażaniu jakiegokolwiek psa (w tym przypadku Czambora?), jesli tak-Twoja pomoc i przypomnienie ich tutaj będą bardzo ważne.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 18-02-2010, 14:55   #16
XaedasKSP
Junior Member

Mnie chodzilo o to ze Czambor wyglada chyba najlepiej ze wszystkich CSV jakie do tej pory ogladalem na zdjeciach (wyglada tak "silnie i wilczo") niezaleznie od tego jaki ludzie sobie wymyslili wzorzec do papierka. A wsrod Saarloosow Java En Javier De Louba-Tar mi sie najlepiej podoba.

A wracajac wlasnie do tych papierkow to wedlug mnie papierki rodowody wzorce ktore wymyslili ludzie sobie sa jak dla mnie w ogole nie wazne. Wzorem wygladu powinien byc wedlug mnie wilk europeiski (Canis Lupus) a nie tam jakies przepisy zasady i "upsawianie". Wlasnie dlatego wilczaki sa takie fajne. A co do charakteru to owszem wzorzec powinien byc jak najbardziej jakis rozsadny bo jest przeciez jakis powod ku temu ze nie mozna normalnie hodowac "udomowionych" 100 % wilkow i jest nim napewno charakter i zachowanie.

Lecz jesli chodzi o papierki to jak dla mnie mozna krzyzowac Saarloosy z CSV, i w ogole krzyzowac wilczaki jak tylko sie chce niezaleznie od papierkow aby uzyskac oczekiwany rezultat oczywiscie uwazajac aby pies "niezdziczal jak wilk" z charakteru. Bo jak dla mnie fajny wilczak moze nie miec rodowodu i niespelniac zadnej "ludzkiej normy" ale jak bedzie fajny to z radoscia go kupie przedzej niz "mistrza swiata wszystkich wzorcow ze rodowodem samych czempionow" ktory bedzie mi sie podobal mniej. Wedlug mnie liczy sie pies a nie papierek ktory sobie wymyslil ktos kto mial takie a nie inne pojecie jak powinien wygladac "rasowy" wilczak.

(Gdy CSV juz beda legalne w Norwegii i bede kupowal mojego wilczaka nr.2 to sobie wlasnie wybiore dokladnie takiego jakiego chce (Z Saarloosami wyboru praktycznie rzecz biorac nie bylo (udalo sie chociaz dostac szarego), ale mialem duzo szczescia i dostalem bardzo fajnie zapowiadajaca sie mala wilczyce, ale CSV sa duzo bardziej popularnymi wilczakami ogolnie w Europie wiec i wybor bedzie pewnie duzo wiekszy)).

Zobaczcie chociaz co sie stalo z Owczarkami Niemieckimi w czasach 2 wojny swiatowej byly wspaniale a ksztaltem przypominaly wilka, lecz z powodu hodowcow ktorzy "wiedzieli lepiej jak ma wygladac pies z papierkiem" sprawili ze obecnie wzorcowy owczarek ma krzywe plecy i niska tylna czesc ciala. A wedlug mnie 1000 razy prawdziwszym owczarkiem bedzie taki ktory wyglada jak ten z dawnych czasow od tego jak wedle hodowcow powinien wygladac.

Dlatego zawsze oceniam psy wedle "wrazenia totalnego" a rozne pojedyncze odizolowane elementy jakiegos "wzorca" sa dla mnie osobiscie nie wazne. Mam tylko nadzieje ze "wzorzec" niezmieni wilczakow tak jak to sie stalo z Owczarkami Niemieckimi i ze nadal beda tak piekne jakie sa (bo prawie wszystkie za wspaniale, no moze poza paroma wyjatkowo zachudzonymi malymi pieskami) a do tego beda zdarzac sie egzemplarze wyjatkowo ladne (ladne dla oka i wilcze, nie ladne wedlug papierka) jak Czambor czy tez Java wsrod Saarloosow.
http://www.youtube.com/user/CrusadeN.../8/QQQ8eLL83Pw
XaedasKSP jest offline   Reply With Quote
Old 18-02-2010, 15:10   #17
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by XaedasKSP View Post
Mnie chodzilo o to ze Czambor wyglada chyba najlepiej ze wszystkich CSV jakie do tej pory ogladalem na zdjeciach (wyglada tak "silnie i wilczo") niezaleznie od tego jaki ludzie sobie wymyslili wzorzec do papierka. A wsrod Saarloosow Java En Javier De Louba-Tar mi sie najlepiej podoba.

A wracajac wlasnie do tych papierkow to wedlug mnie papierki rodowody wzorce ktore wymyslili ludzie sobie sa jak dla mnie w ogole nie wazne. Wzorem wygladu powinien byc wedlug mnie wilk europeiski (Canis Lupus)
No i tu lezy wilk pogrzebany... Styl wilczakow jaki sie Tobie podoba to styl Canis Lupus - wilka szarego, jakiego mozna spotkac w USA. Sa one wieksze od wilkow europejskich i bardziej "puchate". W stosunku do naszych Canis Lupus Lupus (czyli wzorca czechoslowackich wilczakow) wygladaja jak miski...

Wiec Twoj wybor rasy (czyli Saarloosa) byl sluszny. Bo w ich wypadku to podobienstwo do amerykanskich wilkow jest moze nie tyle wymagane, co preferowane. W przypadku CzW ... NIE.

Roznica?

Tu masz fotki WILKOW EUROPEJSKICH (pakazujacych ideal wilczaka)

http://k43.pbase.com/g6/67/677267/2/...5.SkhCPQ27.jpg

http://i.pbase.com/g6/67/677267/2/70804761.UKCXxfdy.jpg

a to fotki WILKOW AMERYKANSKICH (pokazujacych jak wilczak NIE POWINIEN wygladac):

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 18-02-2010 at 15:14.
Old 18-02-2010, 15:33   #18
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Quote:
Originally Posted by XaedasKSP View Post
Mnie chodzilo o to ze Czambor wyglada chyba najlepiej ze wszystkich CSV jakie do tej pory ogladalem na zdjeciach (wyglada tak "silnie i wilczo") niezaleznie od tego jaki ludzie sobie wymyslili wzorzec do papierka.
Jesli juz porownywac konkretnego psa z wilkiem to powinno sie wrzucic foty, a nie pisac o czyms czego sie nie widzi. Ja porownuje wilczaki do wilkow europejskich i patrzac na te dwa zdjecia widze naprawde wyjatkowo malo wilczosci u Czambora.

Czambor (fot. wilczakrew)

Wilk Europejski (fot. szasztin)

Czambora widzialam na zywo. Jest fajnym psem, majacym swoje wady i zalety - jak wszystkie wilczaki.
Ale wg mnie, jest bardzo malo wilczy - zupelnie nie w moim typie.
Nie oceniam psa po wlascicielu - oceniam psa po psie

P.S. Uzyte fotki sa podpisane i udostepnione na sieci. Mam nadzieje, ze nikt sie nie obrazi.

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 18-02-2010, 15:41   #19
XaedasKSP
Junior Member

Rozumiem ze idealem sa rozne wilki, chodzilo mi o to ze czasami papierki i detale sa wazniejsze niz totalne wrazienie. Mozna miec psa bez papierow a bedzie fajniejszy i inteligentniejszy od chempiona, dlatego wedlug mnie przy hodowli nie powinno sie ograniczac do "papierkowego wygladu" (oczywiscie nie mowie tu o chorobach bo to wlasnie jedyna zasluga papierkow ze mozna niektore wyeliminowac)

Co do fotek wilkow oczywiscie wiem iz istnieje roznica miedzy wilkami europeiskimi i amerykanskimi ale z wilkami to tak jak z wilczakami nie sa klonami.

Co do wilkow europeiskich na tych zdjeciach to te w zimowej scenerii (z zimowym futrem) sa wrecz wspaniale, a ten w letniej scenerii tez dosc ladny ale juz nie tak "super cudo" i to nie tylko dlatego ze letnie futerko jest mniej fajne niz zimowe tylko ogolnie tez wyglad pyska. Sylwetki wszystkich swietne.

Co do wilkow amerykanskich to ten pierwszy moze tylko tak dzwinie pozuje ale normalnie wyglada jakby sie gdzies wkradly w niego geny "nowoczesnych owczarkow" dwa kolejne sa sliczne wilki a ten ostatni na zdjeciu nr.4 jest poprostu cudowny normalnie ideal.

Podsumowujac podobaja mi sie oba typy wilkow i dlatego jak juz Saarloosek bedzie dorosly a CSV beda legalne w Norwegii to bede mial oba wilczaki. Pozatym tak dlugo jak wilk bedzie "wzorcem rasowym wygladu" CSV to bedzie bardzo dobrze, oby tylko nagle ktos kto decyduje o tych papierkach niewpadl sobie na pomysl taki na jaki wpadnieto z owczarkami ze nagle trzeba cos zmienic bo "prawdziwy wilk" nie jest juz idealem wygladu.

Pozatym np. jakby ktos skrzyzowal takiego "Czambora" z np. "Saarloosem o odpowiednim wygladzie" (tzn. tez w stylu tego wilka amerykanskiego na zdjeciu nr.4) to pewnie "papierkowcy" podniesliby wrzask godny konca swiata ze ktos skrzyzowal CSV i Saarloosa nawet jesli szczeniaki wygladalyby tak jak wilk na fotce nr.4 Amerykanskich wilkow (albo jakby nawet ktos skrzyzowal dwa CSV "niewzorcowe" to pewnie i tak bylby krzyk) i kazdy by chcial takiego miec. Dlatego wlasnie uwazam ze papierki czesto moga byc blokada w osiaganiu zamierzonego wyniku czy to w wygladzie czy tez w zachowaniu. Cel i efekt powinny byc wedlug mnie wazniejsze od tego czy "papierek sie zgadza" no ale to moze juz takie moje zdanie. Papierki wedlug mnie przydaja sie tylko do eliminowania chorob. (Zaznaczam odrazu iz dla mnie pies/wilczak/wilk jest do prywatnego towarzystwa a nie do wystaw czy pokazow (chyba ze jak prywatnie "milosnicy wilkow" chca ogladac i poglaskac a nie oceniac wedle "wzorca" to jest "pokaz" ))

A jeszcze odpowiedz dla Skrzat&BOW dodam edytujac posta zeby niewklejac jednego po drugim bo jak pisalem post to poprzednich 2 jeszcze nie bylo. Jesli chodzi o mieszanki ras to niewiem czemu mialaby to byc nieodwracalna strata dla rasy o ile nikt niezarejstruje mieszanki jako CSV lub Saarloosa tylko bedzie ja obserwowal w rozwoju (ewentualnie podaruje jakiegos szczeniaka komus kto chce brac udzial w "eksperymencie" i monitorowac zachowanie oraz rozwoj "pomyslu")

Pozatym jesli chodzi o "takie zachcianki" to do schroniska moglyby chyba trafic tylko szczeniaki od naprawde jakiegos "wariata" przeciez nawet jesli pies "niespelnia oczekiwan" to sie go przeciez nie oddaje do schroniska tylko sie nim zajmuje (no chyba ze jest agresywny bez powodu i probuje zagryzac ludzi nieprowokowany) odpowiedzialny "eksperymentator" musi byc gotowy aby zajac sie nawet 10 "wynalazkami" w przypadku gdy sie urodzi duzy miot i nieznajdzie nikt odpowiedzialny kto bedzie chcial brac udzial w "eksperymencie". Zreszta gdyby nie takie "eksperymenty" to Saarloosow ani CSV nigdy by nie bylo, ba w ogole by nie istnialy zadne rasy jakby nigdy nikt nie eksperymentowal.

Chodzi tylko o to aby tacy "eksperymentatorzy" byli przygotowani do tego co chca zrobic i odpowiedzialni za wszystkie "efekty" nawet przez 20 lat (teoretycznie wilczak moze chyba nawet tyle zyc). I takze byc przygotowanym zeby ewentualnie zajac sie psami z ktorych "zaufani zainteresowani ludzie" nagle moga zrezygnowac to wtedy trzeba je wziac do siebie i tez sie nimi zajac. (Saarloos jak stworzyl Saarloosy to wlasnie tak eksperymentowal). Wiec nie mozna powiedziec ze odpowiedzialni "ekperymentatorzy" to cos zlego. Zato ci "nieodpowiedzialni" to juz zupelnie inna historia.
http://www.youtube.com/user/CrusadeN.../8/QQQ8eLL83Pw

Last edited by XaedasKSP; 18-02-2010 at 15:57. Reason: Dodalem odpowiedz na poprzedni post
XaedasKSP jest offline   Reply With Quote
Old 18-02-2010, 23:21   #20
Katka
Junior Member

Katka's Avatar

Quote:
No i tu lezy wilk pogrzebany... Styl wilczakow jaki sie Tobie podoba to styl Canis Lupus - wilka szarego, jakiego mozna spotkac w USA. Sa one wieksze od wilkow europejskich i bardziej "puchate". W stosunku do naszych Canis Lupus Lupus (czyli wzorca czechoslowackich wilczakow) wygladaja jak miski...
Tak odnośnie amerykańskich wilków:
http://www.polskieradio.pl/nauka/tag..._wnuk_psa.html
Reply

Posting Rules