![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
|
Thread Tools
![]() |
Display Modes
![]() |
|
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Mnie chodzilo o to ze Czambor wyglada chyba najlepiej ze wszystkich CSV jakie do tej pory ogladalem na zdjeciach (wyglada tak "silnie i wilczo") niezaleznie od tego jaki ludzie sobie wymyslili wzorzec do papierka. A wsrod Saarloosow Java En Javier De Louba-Tar mi sie najlepiej podoba.
A wracajac wlasnie do tych papierkow to wedlug mnie papierki rodowody wzorce ktore wymyslili ludzie sobie sa jak dla mnie w ogole nie wazne. Wzorem wygladu powinien byc wedlug mnie wilk europeiski (Canis Lupus) a nie tam jakies przepisy zasady i "upsawianie". Wlasnie dlatego wilczaki sa takie fajne. A co do charakteru to owszem wzorzec powinien byc jak najbardziej jakis rozsadny bo jest przeciez jakis powod ku temu ze nie mozna normalnie hodowac "udomowionych" 100 % wilkow i jest nim napewno charakter i zachowanie. Lecz jesli chodzi o papierki to jak dla mnie mozna krzyzowac Saarloosy z CSV, i w ogole krzyzowac wilczaki jak tylko sie chce niezaleznie od papierkow aby uzyskac oczekiwany rezultat oczywiscie uwazajac aby pies "niezdziczal jak wilk" z charakteru. Bo jak dla mnie fajny wilczak moze nie miec rodowodu i niespelniac zadnej "ludzkiej normy" ale jak bedzie fajny to z radoscia go kupie przedzej niz "mistrza swiata wszystkich wzorcow ze rodowodem samych czempionow" ktory bedzie mi sie podobal mniej. Wedlug mnie liczy sie pies a nie papierek ktory sobie wymyslil ktos kto mial takie a nie inne pojecie jak powinien wygladac "rasowy" wilczak. (Gdy CSV juz beda legalne w Norwegii i bede kupowal mojego wilczaka nr.2 to sobie wlasnie wybiore dokladnie takiego jakiego chce (Z Saarloosami wyboru praktycznie rzecz biorac nie bylo (udalo sie chociaz dostac szarego), ale mialem duzo szczescia i dostalem bardzo fajnie zapowiadajaca sie mala wilczyce, ale CSV sa duzo bardziej popularnymi wilczakami ogolnie w Europie wiec i wybor bedzie pewnie duzo wiekszy)). Zobaczcie chociaz co sie stalo z Owczarkami Niemieckimi w czasach 2 wojny swiatowej byly wspaniale a ksztaltem przypominaly wilka, lecz z powodu hodowcow ktorzy "wiedzieli lepiej jak ma wygladac pies z papierkiem" sprawili ze obecnie wzorcowy owczarek ma krzywe plecy i niska tylna czesc ciala. A wedlug mnie 1000 razy prawdziwszym owczarkiem bedzie taki ktory wyglada jak ten z dawnych czasow od tego jak wedle hodowcow powinien wygladac. Dlatego zawsze oceniam psy wedle "wrazenia totalnego" a rozne pojedyncze odizolowane elementy jakiegos "wzorca" sa dla mnie osobiscie nie wazne. Mam tylko nadzieje ze "wzorzec" niezmieni wilczakow tak jak to sie stalo z Owczarkami Niemieckimi i ze nadal beda tak piekne jakie sa (bo prawie wszystkie za wspaniale, no moze poza paroma wyjatkowo zachudzonymi malymi pieskami) a do tego beda zdarzac sie egzemplarze wyjatkowo ladne (ladne dla oka i wilcze, nie ladne wedlug papierka) jak Czambor czy tez Java wsrod Saarloosow.
Przyjdzie jeszcze taki czas że na drzewach zamiast liści bedą wisieć komuniści! http://www.youtube.com/user/CrusadeN...12/uSgPNTptkAY http://www.youtube.com/user/CrusadeN...16/mxp1YJQKO4U http://www.youtube.com/user/CrusadeN.../8/QQQ8eLL83Pw |
![]() |
![]() |
|
|