![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Tak samo serdecznie wita na ulicy właścicieli swych psich kumpli nawet kiedy idą bez psów. Zgadzam się z Gagą i Bożeną w tym sensie, że każdy właściciel wychowuje sobie psa zgodnie ze swoimi priorytetami, warunkami w których mieszka i sam decyduje które zachowania/reakcje psa wzmacniać, a które wyciszać. Jeden właściciel na przykład nie ma oporów, żeby trzymać swojego psa przez kilkanaście godzin w klatce, dla innego byłoby to nie do pomyślenia. Jeden puszcza psa bez linki wyłącznie na terenie zamkniętym, inny - w miejscach publicznych, itd. itp. Więc autorytarne twierdzenie, że coś może lub nie może zaszkodzić, że jest dobre lub złe uważam za wysoce ryzykowne, bo każdy pies jest inny i każdy z właścicieli żyje w innych warunkach. Skoro Daiva i Deima, tak gorąco namawiacie na bonitację, rozumiem że jesteście gotowe ponieść koszty ewentualnych mandatów i odszkodowań jeśli po bonitacji Lorka, Łowca czy inny pies który często biega luzem w miejscach publicznych zechciałby powtórzyć tę 'fajną zabawę' z jakimiś obcym panem w grubej kurtce przechodzącym z kijem w ręce przez Błonia czy Muchowiec? ![]() ![]() Druga sprawa to sama bonitacja. Gdyby faktycznie był to rzetelny przegląd, to może warto byłoby nawet zaryzykować... Ale moim zdaniem wystarczy porównać jakie psy mają to samo P, żeby mimo najszczerszych chęci nie móc traktować bonitacji poważnie. ![]() Reasumując: na szczęście bonitacja nie jest obowiązkowa i tego się trzymajmy... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Czytam i czytam i z wieloma wypowiedziami sie zgadzam.
Sama mam psa miastowego, chodzącego na koncerty, w tłumie ludzi i dzieci. Tez nie chciałabym aby na kogokolwiek z podniesiona ręka sie rzucał. Ale chodząc teraz z Imbusem na obronę widzę jak reguję na pozoranta i na jego zachowanie. Jestem bardziej pewna psa teraz niz przed póltora roku temu. Zainteresowalismy sie obrona tylko dlatego że Imbus ma stabilny charakter i jest zrównoważony. Gdyby miał jakiekolwiek problemy np. bał sie obcych ludzi i był strachliwy to nigdy bysmy nie próbowali bawić sie w obronę. I jeszcze jedna sprawa co do bonitacji - wydaje mi sie że do bonitacji powinny podchodzić psy około 3 -4 letnie. Taki pies dobrze prowadzony przez właścicieli i ze stabilnym charakterem nie będzie miał problemów przy paliku.
![]() |
#3 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Przy paliku - nie, ale czy jesteś w stanie zagwarantować, że każdy wilczak po paliku też nie? ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Tego nikt nie jest w stanie zagwarantować. Nawet najbardziej szkolony wilczak może mieć odpał. Ja ufam mojemy psu w 90% - i niezaleznie jak będzie wyszkolony i jak stabilny to zawsze bedzie 10% niepewnosci.
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() No ale ja Ciebie nie przebije - slowa jak w sciane ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
ok ostatni post i ide z tat
![]() test na naturalne zachowania psa: to taki test gdzie idzie ( ma isc) pies bez przygotowania do niczego- rekaw, obrona - poprostu tylko sama socializacia i pies. test uzytkowosci ( jakie maja ON'y, belgi, dobermany, rotweilery) to test gdzie tez jest naturalne zachowanie psa ORAZ obrona z gryzeniem rekawa i mocnym atakiem pozoranta. Tam testuje sie naturalne zachowanie psa - socializacia i jego uzytkowosc. Prosze nie milyc tego. Test bonitacii u wilczakow to ma byc testem naturalnego zachowania bez treningu. pies ktory idzie juz wyszkolonym na bonitacje robi podrobke wynikow i oklamuje i wlasciciela i statystike. Vsio - powiedzialam ![]() i do spotkania sie na bonitacii ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Daiva - oby jak najszybciej!! Juz nie mogę doczekac sie spotaknią!!
Do zobaczenia. Przepraszam za OT.
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() drugi raz wklejam ( troche pospamuje) zachowanie suki bez szkolenia w wieku 18 miesiecy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Ja piszę wyłącznie o odpowiedzialności za słowo - nie każdy musi podzielać Twój pogląd na bonitację, zgadzać się z nim i mieć takie jak Ty priorytety wobec traktowania czy wychowywania psów. Ja na przykład mam inne i mam prawo je mieć, a nawet pisać o tym na forum, czyż nie? ![]() A co do rzucania słów jak w ścianę, to.... może lusterko? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Widziłam bonitację suki około 5 - 6 letniej która nie była do niej przygotowywana. Koleś chciał tylko zrobic przegląd młodych. Sedzia nie zgodził sie na przegląd młodych i z "marszu" podeszła do bonitacji. Jej reakcje przy paliku były super!!! Nawiązała kontakt z pozorantem - przy teście z kijkiem - zdziwiła sie ale nie uciekła a potem szczeknęła i ruszyła w kierunku pozoranta. Po wszystkim ponownie przywitała sie z pozorantem. Nie była to "czeska" bonitacja ![]() Myslę że większość właścicieli wilczaków chciałoby aby ich pies tak sie zachowywał.
![]() |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
sa grupka liudzi, ktore sa przeczywko testu na bonitacii, i tak zawsze bedzie
![]() taki test z palikem moze Ci zrobic czlowiek na spaceru, to co moze jego obwinymi o to ze pies potem cos nie tak zrobi? na dodatek - pies chyba w miescie ma byc pod kontrola oraz na smyci, ![]() ale zgadzam sie z tym ze bonitacje to nie 100 % dobro. ale ich pozbicie sie zrobi dla hodowcow wieciej zla niz dobrego. teras choc o 80 % mozna widziec z kodu jaki ten pies, bo zerkajac na wyniki wystaw to calkiem nie wiadomo co i jak. Oraz stare psy, ktore masz w rodowodach a fotek ich nie ma- tylko z kodu masz "cien" jak ten pies mogl wygladac. Mi jako hodowcu wazny jest wymiar na bonitacii, bez literki P. Test charakteru dla mnie ( pozor ![]() ![]() Szastin- tak do bonitacii ma isc pies juz z charakterem, nam to dobrze i od 3 lat ![]() ![]() rona ALE pies wyszkolony to juz pies wyszkolony- taki juz nie ma testowanego NATURALNEGO charakteru oraz PRZEDYSPOZICII do pracy jak ma byc. Szkolony pies zawsze pokaze inna reakcje niz mial by przed szkoleniem TAKIE PSY NIE MOGA BYC nazwane ze sa testowanie jako charakter naturalny. jednym slowem widzie ze nie ma o co wieciej gadac, niema zrozumialosci co jest test na charakter ( nie ma rozniczy jaki) i jak do tego ma pies bez szkolenia i z szkoleniem. eh.... bez sensu wieciej cos gadac. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|