Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Různé

Různé Vše o československých vlčácích...

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2011, 18:42   #11
Monika Edgamo
Edgamo

Monika Edgamo's Avatar

Len tak mimochodom...mojim zamestnaním je psovod Oddelenia služobnej kynológie PZ SR. Preto ČSV - ako parťák do služby - to asi nie. Zúčastňujem sa pretekov sl. kynológie (celkom úspešne), ako aj pretekov podľa IPO. Moja mladá sučka NO s IPO skúškou a pretekmi je momentálne už zapožičaná pre PZ, toho času sa s ňou pripravujem na majstrovstvá kraja sl. psov. S ČSV Brefom Karpatská svorka cvičím rôzne, ako aj podľa IPO, hlavne poslušnosť tak aj podľa NSP - nar. skúš. poriadok.
Za ďaľšie príklad: pes - akýkoľvek, vie, kedy je na pľaci a kedy v reále, stačí naučiť podobnú vec na dva rôzne povely - na pľaci "k nohe", na ulici "pomali". Nikdo od sl.psa neočakáva, že pri pochôdzke bude pri nohe panáčkovať a pozorne sledovať psovoda, preto povel "pomali", ale na pľaci pri výcviku to od nich očakávam, sú k tomu motivovaní, preto povel "k nohe". A takto mi fungujú všetci psi aj ČSV Brefus. To bol príklad len k jednej veci, je ich množstvo, ako od sl. kynológie rozlíšiť šport tak, aby to pes chápal.
Metodiku súčastného výcviku IPO, najmä obrán je veľmi zložité rozoberať. Aj tu sa nájdu psi, ktorí tento výcvik zvládnu len formou lovenia veľkej korysti, ale vrcholových súťaží sa zúčastnia len tí naozaj tvrdí, nekompromisní, ale ovládateľní obranári. V modermom IPO sa dosť bodovo penalizuje nepresvedčivá obrana...
Takže Bambas, len cvič, trénuj, nech vás to oboch baví. Zaujíma ma akým smerom sa vydáš... Je ale dôležité, aby si mal okolo seba (pri výcviku) aj dobrú partiu ľudí, ktorí ti radi a ochotne pomôžu...bez nich sa pri riadnom výcviku nezaobídeš...držím palec.
Monika Edgamo jest offline   Reply With Quote

Posting Rules