![]() |
![]() |
|
Tisk, televize a reklamy Českoslovenští vlčáci v médiích, reklamě, videoklipech a televizi (kde hrají vlky nebo sami sebe). Články a programy o tomto plemeni... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
... překladačem? jsem z bilingvální rodiny takže čeština i němčina jsou moje mateřštiny stejnou měrou....
nechtělo se mi nad tím trávit hodiny - proto třeba to týrání chovem celníci mi utekli - nemohla jsem si vzpomenout na slovo pohraničník snažila jsem se to přeložit, co nejvíce slovo od slova, aby nikdo neříkal, že jsem si to nějak upravila pferdeflusterer je zaříkávač koní, výmění se zvíře za zvíře, v čem je problém? jestli ho to uráží to je jeho problém, Němci to slovo naprosto bez problémů používají pro lidi, kteří se zaměřují na psychiku zvířat a je to velmi výstižné slovo já defacto nejsem český čtenář a ani jsem ten text upravovat nechtěla, právě abych do něj nezasahovala sice jsem v příspěvku psala, že to není slovo od slova a něco jsem maličko upravila - any mi někho nemohl vyčíst, že jsem třeba napsal, že R. Desenský psa prozkouší od hlavy až k patě, když tam vlastně bylo řečeno že ho prozkouší od srdce až po ledviny... mluvit od cestě do pekla, to mi přijde vážně hodně přehnané je to ušité maličko horkou jehlou, ale když jste takový odborník, proč jste to pro zdejší dávno nepřeložil? jen jsem listovala tímhle forem a přišlo mi líto, že tu ten překlad není, přestože už o něj někdo prosil...cizí práce se krizituje velmi snadno... a kdybyste náhodou měl ještě někdy mluvit německy do televize, napiště si aspoň ten text, abyste nemluvil s chybami a i na výslovnosti, by se dalo pracovat, že? omlouvám se za osobní útok, ale s tím překladačem to bylo trochu přes čáru... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
[quote=Luelle;391453]... překladačem? jsem z bilingvální rodiny takže čeština i němčina jsou moje mateřštiny stejnou měrou....
Tak to je dobrý ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Taky zcela bez postranních úmyslů... ono překládat jen výrazy nebo slovní spojení je dost ošemetný, zkus sem hodit třeba celej text ohledně kynofilního projektu a třeba to někdo poskládá tak, aby to do sebe zapadalo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Moderator
|
![]()
Nechtěl jsem Vás nijak napadat, jen si jako spoluautor reportáže myslím, že jste nám neudělala nejlepší službu.
Quote:
Quote:
Quote:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
a Bavoři mluví jak prasata ![]() ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
[
Právě proto, že si myslím, že nemá smysl to překládat. Stejně jako nemá smysl překládat reportáž v americké televizi, která vysvětluje, co to je český guláš a plzeňské pivo. Ta reportáž není určena ani pro české ani pro mezinárodní diváky ale jen a jen pro německé s německým chápáním a německou kulturou. Já to fakt nechápu, to neni provokace, ale hlava mi to nebere. Tak proč sem teda dáváte odkaz? Proč sem tu reportáž pouštíte? Proč na ní upozorňujete už v předstihu? Když je jen a jen a pouze pro německé diváky? A ti sem nechodí, neb na českém wolfdogu se může mluvit výhradně česky a slovensky ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Pavle nezlob se na mne, ale myslím, že Luelle Tvé komentáře musely docela zamrzet a nedivila bych se, kdyby se na příště na nějakou pomoc vykašlala.
Když víš sám, jak text nejlépe přeložit, mohl jsi to udělat. To, že sám nevidíš důvod k překladu jen proto, že jde o reportáž pro cizinu neznamená, že jiní by to neuvítali. Každá informace dobrá..aspoň tak to beru já. Často mám také dojem, že o věcech pro nás zdánlivě známých, se v cizině mluví trochu jinak, v jiném tónu a náladě, z jiného úhlu pohledu. A tak se člověk taky kolikrát překvapivě dozví i něco nového, ačkoliv to nečekal. Jani |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
..právě jsem se od Tebe dozvěděla, že umíš pěkně vytrhávat věty z kontextu
![]() ![]() Jinak plně souhlasím s posledním příspěvkem Vlkodlaka.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
Nevím, do čeho se motám ? Takový pocit nemám. A protože mám (zatím) stále ještě přehled o návštěvnících Wolfdogu, tak vím, že těch, kteří ovládají německý jazyk je tu dost (ostatně příkladem je právě Luelle).
Zjevně jsi nepochopila, co jsem psal výše. Něco jiného je strojový překlad slovo od slova a něco jiného je skutečný překlad. Tebou zmiňované knihy nebo časopisy se vždy v překladech do jednotlivých jazyků textově liší. Právě proto, že jsou překladatelem přizpůsobeny reáliím, kultuře a kontextům země a jazyka, do kterého jsou překládány. Nevím, jak ještě srozumitelněji to vysvětlit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Junior Member
|
![]()
Tak já například čsv ještě nemám. Snažím se tak, shánět všemožné informace a třeba by mě taky zajímalo, co se tam povídá. Bohužel, já se ve škole učila anglicky, tak si asi budu muset počkat na reportáž pro Česko nebo anglicky mluvící státy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Studuji historii a právě ten cizí pohled té cizí kultury na věc je to co potřebujeme a proč čteme zahraniční autory (a pak se o tom hádáme na seminářích nebo u zkoušek) zásahy jsou pak minimální a dost často je slyšet argument "ono se to takhle blbě přeložilo kvůli laické veřejnosti, ale té ta kniha nepatří do ruky přečtěte si originál, ten překlad do textu moc zasahuje" a dost často knighy překládají právě historikové a ne překladatelé, aby co nejvíce vyvážili srozumitelnost a nechali text, jak je (a dost často se radši vyřádí v poznámkovém aparátu dlouhými vysvětleními, než aby text počeštili) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|