Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > _Administracja

_Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-03-2012, 18:03   #1
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Jednym z wątków, który się tu przejawia jest funkcjonowanie portalu WG, a szczególnie bazy danych wilczaków. Jest to jedyna tego typu baza, której utrata lub zawirowania wokół niej będą ogromną stratą dla całego środowiska. Baza stworzona została ogromnym wysiłkiem Margo, Przemka, a także wielu ludzi, którzy im pomagali i wreszcie wysiłkiem całego środowiska, które w tym czynnie uczestniczyło dokładając się swoimi informacjami (nie zawsze terminowo czy bez ociągania się).
Baza robiona z pasją i determinacją zaczęła się rozrastać wymagając coraz więcej pracy w jej przeróbki i aktualizacje, a także pilnowaniu nas wszystkich by na czas dosyłać potrzebne informacje. Prowadzenie jej "przy okazji" przestało być możliwe.
P.S. Moja propozycja dotyczy wyłącznie wystaw krajowych tj. w Polsce
Tak właśnie - ta baza, to wielka skarbnica i uważam, że nie można jej zatracić, bo "coś tam, coś tam".
Mogę Margo lubić lub nie, i mam wywalone na to co sobie ktoś tam dalej "dogaduje" ........, ale jako hodowca się wypowiem tak: mam gdzieś "kto" i "co", "po co" i "na co" - nie potrzebuję oskarżać nikogo, choćby z "szacunku" dla tej pracy - Ważne aby przywrócić tą bazę do stanu jaki znamy i który wielu z nas pozwalał analizować wiele kojarzonych par itd.
Dlatego do postulatu o zniesienie znaczków, dołączam postulat o przywrócenie listy reproduktorów na WD.
Widzę jednak, że z dodawaniem wyników wystaw sobie nie radzimy i wychodzi z tego wielkie "G" - dlatego chcąc mieć jakiś tam wkład w pomoc odbudowy dla samych nas tego co działało fajnie i co lubiliśmy śledzić,
mogę zaoferować (choć tego czasu mam coraz mniej, ale jak trzeba będę to robiła choćby przed pracą) się jako "łącznik" ( sorrki sama lepiej nie potrafię tego wymyślić, więc do rzeczy: jeżeli chcecie, to można do mnie wysyłać wyniki wystaw, a ja je scalę i będę dodawała jako jedna osoba. - myślę, że to taki mały "kroczek" do przodu będzie. - no chyba, że się ktoś już zaoferował, a przeoczyłam....

http://darwilka.blogspot.com/

Last edited by GRABA; 14-03-2012 at 18:09. Reason: SKLEROZA
GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 14-03-2012, 18:13   #2
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Graba - mysle, ze to cenna inicjatywa, jak również szansa na to, zeby sie nie robil smietnik w niewielkiej chociaż czesci bazy. Nie znam sie na tym zupelnie, ale mysle sobie, ze pomysly o wolontariacie albo ewentualnej komercjalizacji nie sa złe. Można by je przemyśleć, a może znależć inne rozwiązania?
Baza WD jest rzeczywiście skarbnicą wiedzy, na pewno dla takich szaraków-wlaścicieli, jak ja, jak i dla hodowców. I szkoda by było, aby przepadła, albo się zdewaluowała...
anula jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules