Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Thread Tools Display Modes
Old 22-07-2012, 17:13   #32
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Konrad:) View Post
wstawiłaś śliczną fotę Ura i nie ma wątpliwości, że to nie jego wilcza głowa jest powodem braku fartu na wystawach.
Jednak winą na pewno nie można obarczyć w 100% Ellandera.
Żeby właścicielka Ura miała pełny ogląd sytuacji, powinnaś pokusić się o porównanie Jej pupila również z Bachusem Dar Wilka, Celminem Welkoscyrz, Gorthan Maugrinem, Ulvarem Lupusek, Darkiem Srcervać i z pozostałymi psami, z którymi na wystawach konkurował Urobach.
Tak jak pisalam = specjalnie uzylam Uro, bo ten pies ma wszystko, czego wedlug wzorca brak jest Ellanderowi. Bo wlasnie na przykladzie tych dwoch widac doskonale te 15 lat roznicy w hodowli... I tego, ze na wystawach probuje sie cofac polska hodowle do epoki kamienia lupanego...
Zebyscie mieli pelny oglad sytuacji pragne zauwazyc, ze i te wspomniane psy przegrywaja z Ellanderem. Diabelnie czesto niesprawiedliwie - tylko dlatego, ze sedziowie traktuja ich ZALETY jako wady.

Pisalas o ogromnej roznicy miedzy Jolka i Adhara. Tak, roznica jest MEGA ogromna. I... no wlasnie. Poznan 2011, ocena pana Kazimnierskiego. Po porownaniu chce postawic na pierwszym miejscu ADHARE mowiac, ze suka ma lepsza w typie glowe. Pierwszy raz w zyciu myslalam, ze sedzia robi sobie ze mnie jaja. ALE ON MOWIL POWAZNIE. Ostatecznie wygrala Jolka, ale smrodek zostal. Dla takich teksow, takich werdyktow nie ma ZADNEGO uzasadnienia oprocz tego, ze ktos ostro sie napracowal, aby zrobic sedziom WODE Z MOZGU i wypromowac typ, ktory od ONka rozni sie ... no moze krotsza sierscia...

Polscy wilczakowcy maja wiedze na calkiem dobrym poziomie. Wiele osob bralo udzial w szkoleniach ze wzorca, ucza sie i sluchaja. I niestety fakty sa takie, ze i oni maja wrazenie, ze (niektorzy) sedziowie robia sobie z nich "jaja". Bo inaczej nie mozna powiedziec o wciaskaniu ludziom tekstow, ze zalety ich psow sa ich wadami...

Quote:
Czy po dokonaniu takiego porównania uprawnionym będzie jedynie wniosek, że właściciele i hodowcy tych psów mają układy z sędziami albo że żaden z sędziów nie ma pojęcia o wilczakach?
To popytajcie sie dlaczego z polskich wystaw uciekaja wilczaki? Dlaczego psy wystawiaja sie za granica, albo WCALE... Nie chodzi o Peronowki, ale o wiele dobrych psow. Dlaczego otwarcie nabijaja sie z nas Slowacy, ktorzy zaliczyli wystawy w poludniowej Polsce. Dlaczego glosno mowi sie o "ustawianych" wystawach? Daniusiu - nie zabijaj poslanca Wiesz, ze ja zawsze lubie wyciagac to o czym sie (teraz glosno) szepcze. I uwierz mi - ja te zarzuty prezntuje w bardzo cywilizowanej formie.

Co do sedziow - mysle, ze zle sie dzieje, ze malo pisze sie o tych, ktorzy wzorzec przeczytali i sedziuja dobrze. Niestety prawda jest taka, ze partactwo staje sie glosniejsze i bardziej rzuca sie w oczy niz solidna praca...

Quote:
Daiva, oceniająca psy dobrze i ostro, wielokrotnie mówiła i pisała - kiedyś na forum polskim, ostatnio chyba na rosyjskim, że wilczak to nie tylko głowa - krótkie ucho, jasne skośne oko, wilczy wyraz pyska; wilczak to całość - ruch przede wszystkim;
To napisz mi prosze jaka to ukryta zalete ma Ellander? Czym okazal sie lepszy od innych psow? Co go wyroznia na plus...?
RUCH? ZAPOMNNIJ. To jego najwieksza wada, bo biega jak ONek:

Wilczak NIE MA PRAWA TAK BIEGAC.

Tu masz wilki w ruchu:

i film:

A tu masz owczarka:

i film:

Golym okiem widac do kogo jest Ellanderowi blizej jesli chodzi o ruch.

Quote:
przecież właśnie doskonałym ruchem a nie „głową" wygrała Laudaj w Warszawie.
Blad... Oczywiscie sedzia powiedzial, ze wygrywa lepiej biegajaca Laudaj, bo Qareen prowadzi nogi zbieznie... Sek w tym, ze sedzia strzelil sobie w stope takim uzasadnieniem, bo we wzorcu stoi jak wol:
"Sznuruje w stępie."
Chodzi o to, ze u biegnacego wilczaka i wilka nogi poruszaja sie ZBIEZNIE. W odroznieniu od ONkow wilczaki nie prowadza nog rownolegle, ale ich nogi sie zbiegaja sie az do litery V:

Akurat Laudaj tez biega prawidlowo i jej nogi ruszaja sie zbieznie. Moze zwolnila jak sedzia patrzyl i stad jego wrazenie, ze nogi prowadzi rownolegle. Faktem jest, ze sedzia promowal wadliwy ruch. Takze w psach byly takie, ktore przegraly z powodu TYPOWEGO ruchu - ktorym jako wade wytknieto "zbieganie sie nog".

To dlatego na serio razi mnie, gdy hodowczyni Ellandera twierdzi, ze jej psy "wyrozniaja sie ruchem". Fakt, wyrozniaja sie, ale gdyby miala PODSTAWOWA wiedze na temat ruchu CsW to by sie tym ruchem nie chwalila, bo tak nie rusza sie prawidlowo bieqajacy wilczak. (to tez powod dla jakiego twiedze, ze ludzie z KAW usilnie probuja hodowac/promowac psy w typie owczarkow).
Jesli ruch to powod dla jakiego Ellander tak czesto wygrywa to mamy kolejny problem, bo oznacza to, ze "owczarek" ("wilczur") mocno siedzi w glowach niektorych polskich sedziow i pod katem "owczarkowatosci" (zawartosci ONKa w psach) oceniaja psy na ringach, co jak nic doprowadzi do degeneracji naszej rasy jesli sie tego nie zastopuje...

Quote:
jakość i technika wykonania zdjęcia.
Jakosc i technike wykonania zdjec widac akurat na fotkach pani Ewy i Eli... Jakims cudem moje psy sa fotografowane zawsze gdy sa przestawiane, ustawiane, czy sadane. I widac, ze Uro czy Eligo to sol w ich oku, bo akurat te psy STRASZNIE roznia sie na fotkach KAWowcow i na fotkach innych uczestnikow wystaw. Wiec jesli chodzi o manipulowanie fotkami to akurat Ellander jest zwykle wybielany.
Ale ja mowie o tym czego panie hodowczynie zmanipulowac nie dadza rady: o rzeczywistosci. Fotki dalam jedynie dla zobrazowania tego co mowie - i nie byla to najlepsza fotka Uro. Jesli macie fotki Ellandera na ktorych moze ze Smrokiem konkurowac eksterierem to prosze - wrzucajcie... Mi osobiscie chodzilo o pokazanie tego co widzi kazdy uczestnik wystaw.... O sedziowaniu "na ONki" i promowaniu onkowatosci przez hodocow z klubu KAW i ich zaprzyjaznionych sedziow...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 22-07-2012 at 17:18.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote

Posting Rules