Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Thread Tools Display Modes
Old 17-07-2012, 15:17   #11
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
u mnie dobre ocenki malo kto dostanie
Daiva-nie wiem jak oceniasz, ale słowo o tych zbyt ostrych ocenach: Znana sędzina prób pracy, p. Zofia Mrzewińska, przestała być zapraszana swego czasu do sędziowania. Bo za ostro oceniała (sic!). Miała wymagania, nie godziła się na zaniżanie poziomu w imię szerokiego samozadowolenia startujących ze swojego 'użytka'. A tu popularyzacja szkółek, sportu, ciągnięcie kasy za byle jakie wyszkolenie . Z perspektywy czasu uważam, że miała rację. Dzisiejszy poziom PT to jest absolutna żenada, a ganiający na ulicy za psem właściciel krzyczy, że przecież on ma PT!
I tak samo powinno być z ocenami w ringu - sorry, nie może być tak, że wszyscy mamy idealne psy! Każdy odjeżdża od hodowcy ze szczeniakiem, który z pewnością w przyszłości będzie super-duper championem. Każdy jest przekonany, że to on ma najlepszego psa.A potem są rozczarowania.Ja i tak jestem w nieustającym szoku, że sędziowie zaczęli uzywać szerszej skali ocen i nie ograniczają się tylko do 'doskonałej'. Niech będzie surowo, ale niech będzie prawidłowo i sprawiedliwie! Niech pies, który kuca, kładzie się na ringu, kłapie wokół zębami poleci kilka razy z dolną oceną i ktoś z tego wyciągnie wnioski. Że może jednak nie ma wystawowej i przyszłej hodowlanej gwiazdy. Niech do porównań stają tylko te faktycznie debeściaki. W obecnej chwili żaden przyszły, obserwujący rasę człowiek nie może się opierać na sędziowskich werdyktach, bo wszyscy mamy championy bez wad
Gdyby przyznać rację ciału sędziowskiemu w PL-mamy najbardziej wyrównaną rasę na świecie I wsio rawno co się wyhoduje-na pewno będzie SUPER.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote

Posting Rules