Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Thread Tools Display Modes
Old 01-11-2013, 23:59   #37
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bura View Post
Jest jeszcze jedna sprawa.... ja osobiście uważam, że jeśli jest w tym konkretnym przypadku szansa przy wyborze "mniejszego zła" i możliwość nie cięcia psa, to będę kastracji przeciwna.
Nie uwazam, zeby kastracja psa, czy wilczaka - jak w tym przypadku, byla tragedią. W przypadku Hamleta myślę, ze to dobre rozwiazanie. Pokusa, zeby użyć psa bez uprawnien, pochodzacego z chowu wsobnego, choc z interesującej (dla niektórych) linii, moze byc duza, nawet bardzo duza.
Sama rozwazam kwestie sterylizacji mojego psa, chociaz wciaz sie waham. Nie mialam takich dylematow w przypadku kotów, ktore sie przez moje zycie przewinely...
I nie jest to raczej sprawa upilnowania psa, zeby nie mial niechcianych szczeniat (ten problem mamy rozwiazany juz od dawna)- raczej to kwestia tego, czy ten pies moze byc potencjanie zagrozeniem dla puli genetycznej rasy csv, czy tez nie. Czy nas podkusi, zeby go rozmnozyc, czy nie.
Kastracja w przypadku Hamleta, w mojej opinii, jest dobrym rozwiazaniem. ten pies nie ma mozliwosci na uzyskanie praw hodowlanych w wielu krajach, a niestety moze byc przedmiotem spekulacji zlych ludzi. I to, czy go inne psy czy suki zaakceptuja, czy nie, powinno zejsc na dalszy plan. Zawsze mozna mu znalezc dom z dala od takich problemow.
anula jest offline   Reply With Quote

Posting Rules