![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#121 |
the Bright Side of Wild
|
![]()
czytam i czytam i wydaje mi się, że problem jaki powstaje jest prosty - tylko jakoś nie udaje się go zwerbalizować-
>>>>>>>Czy ufamy hodowcą?! <<<< bez żadnych personaliów, tu za dużo osób się zna i lubi albo nie lubi- ale jak by miał kupować pekińczyka- czy zaufał by hodowcy bo powiedział, że pies jest zdrowy? czy żądał by certyfikatów od uznanych specjalistów? jeżeli ufamy - wszyscy - to znaczy, że cała ta dyskusja nie ma sensu... jeżeli nie ufamy - to po pierwsze dążyć do obowiązkowych badań- bo w interesie wszystkich hodowców jest to, że rodowód jest gwarancją 'jakości' - w tym zdrowia! po drugie - to myślę, że można by zwrócić się do testujacych instytucji/ o np. koperty, choćby takie jak np mają w citibanku - foliowa koperta opisana potwierdzonym numerem chipa i danymi pobierającego krew weta .. czy coś takiego... po coś są te chipy - można by je wykorzystywać u weta jak ma wydać jakiś certyfikat.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Distinguished Member
|
![]()
Nie wiem jak wygląda sytuacja badań genetycznych na DM, ale chciałam przypomnieć, że jeśli chodzi o test na dwarfizm, Mijke włożyła wiele trudu, aby skonstruować test standaryzowany własnie dla CZW. http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11072
Quote:
![]() ![]() Last edited by Rona; 29-11-2010 at 19:57. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Member
|
![]() Quote:
W Europie testy na DM przeprowadza Laboklin i do tej pory nikt nie kwestionował ani samych testów, ani wydawanych certyfikatów. Byłby to, mówiąc kolokwialnie, obciach i rechot we świecie , gdybyśmy akurat w tej dziedzinie zostali prekursorami : nie robimy badań, bo mamy wątpliwości, czy Laboklin gwarantuje ich rzetelność ![]() W Warszawie procedura identyfikowania psa była bardzo restrykcyjna. Lekarz wypełniał specjalny formularz, spisywał dane psa z oryginału rodowodu, sprawdzał tatuaż ( co nie było łatwe) i dopiero potem laborantka pobierała próbki krwi, oznaczane w obecności lekarza i właściciela. Jeśli krew pobierana jest w innej lecznicy, wet swoim podpisem na formularzu poświadcza, że zidentyfikował psa, sprawdzając rodowód, chip lub tatuaż, a po próbki z Warszawy i okolic przyjeżdża kurier z Laboklinu. Nie wiem jak to jest, gdy próbki do badań wysyłane są do Warszawy z innych miast - czy robi to lecznica,czy właściciel? Laboklin wykonuje również badania na dwarfizm, ale tylko u Saarlosów i ONków. Podważanie wiarygodności tych badań naraża nas na śmieszność, więc może nie warto debatować na sprawami oczywistymi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
Czy są jakies progi wiekowe do wykonywania tego typu badań?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Senior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Member
|
![]()
Nie ma. Nosiciel jest nosicielem, a pies wolny zawsze będzie wolny. Pies rodzi się n/n, n/dm lub dm/dm i takim umiera. Geny nie zmieniają się. Wynik n/n lub n/dm powoduje, że możemy spać spokojnie, ponieważ pies nam NIGDY nie zachoruje. Wynik dm/dm mówi nam, że pies MOŻE zachorować w późniejszym wieku. Leczenia nie ma, zapobiegać też nie możemy.
Ponoć czynniki środowiskowe mogą wpływać na ujawnienie się choroby ale dopiero trwają badania nad ich znalezieniem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
![]() Niektorzy faceci to histerycy. W poczekalni była śliczniusia laseczka, 7-miesięczna sweterka irlandzka. Stawała na rzęsach, całowała Biesa w mordkę, ocierala się boczkiem, miziała łapką... A on tylko piszczal: "strasznie boję się zastrzyku, ojej, strasznie sie boję, bedzie bolalo, oj..." Laboklin zrobimy, ale musze zrobic jakas przerwe, zeby skunks zapomnial o tej traumie ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Plessowy wilczak
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#129 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Podpowiedz, aby krew pobierali z tylnej łapy. nawet jak trzymasz psa i ten się wspina, to tylne łapy muszą pozostać na ziemi ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
http://www.srdcervac.wbs.
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Moderator
|
![]()
hmm to wyniki byli te " nie prawdziwe i nic warte" a juz co? teras sa prawdziwe i warte?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Wiec akurat TEN wynik jest wazny - tak samo jak wyniki krewnych i znajomych krolika... Reszta polskich wlascicieli i hodowcow nigdy mu nie bedzie w stanie im udowodnic, ze "czarne jest czarne, a biale jest biale".... PS. Mimo wszystko gratuluje! ![]()
![]() |
![]() |
#133 |
K-Lee Family
|
![]()
No to mamy pierwszego psa mieszkającego w Polsce "carrier"
![]() Wczoraj dostałam wyniki Kalinki. Najważniejsze, że nigdy Kali nie zachoruje i jej szczeniaki też ![]() ![]() Wynik badania Kali będzie umieszczony na liście Mijke do publicznej wiadomości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#135 |
VIP Member
|
![]()
To teraz czekamy na te Twoje zadeklarowane 5?
Edit: 8 (sorry)
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 23-12-2010 at 00:50. Reason: edit |
![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
VIP Member
|
![]()
Bedzie 7. Z piatki o ktorej pisalam jeden wynik jest opublikowany. 4 mam nadzieje, ze bede podane.
Z trojki ktora robila badania -wyniki beda dwa. Jedna probka poszla do kosza. Jeden wynik jest opublikowany. Drugi bedzie...to mam obiecane. Moze byc? Czy jeszcze mam sie z czegos tlumaczyc... ![]()
Last edited by z Peronówki; 23-12-2010 at 01:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
odnosiłam się bezpośrednio do Twoich słów: Quote:
Quote:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Mowa o "tworzeniu listy z psów, które w międzyczasie się badają" to zwykla manipulacja, bo nic takiego nie zrobilam (co JASNO wynika z moich wypowiedzi - ZADEN z obecnie badanych psow NIE BY WLICZONY do tej 5-tki, a K-lee nie wliczaj do trojki, bo wmawiasz mi cos, czego nie zrobilam). Wiec prosze nie rob jakis tajnych teorii spiskowych. Bo w tym roku mamy ich juz pod dostatkiem... Quote:
Wspolne badania byly planowane NIEZALEZNIE OD DANIELI, o ktorej jeszcze nikt wtedy nie wiedzial... Chodzilo o wspolne przebadanie calej grupy psow w jednym z "oficjalnych" laboratoriow. Na serio - wystaczylo zapytac Rybke, aby miec jasna odpowiedz (lub chocby przeczytac forum: http://www.wolfdog.org/forum/showpos...&postcount=111). Chyba, ze ona tez jest juz zaliczana do 'lgarzy'.... Tak, akurat Daniela spadla nam z nieba. Bo to pozwala przebadac obecnie nie tylko wybranych, ktorych na to stac, ale wszystkich chetnych. Oczywiscie upada teraz sens wspolnego badania w Laboklinie, bo wiele osob chce badac psy u Danieli i nie zalezy im na certyfikacie. Ale projekt Danieli nie jest jedynym jaki byl - on jedynie zastapil poprzedni...
Last edited by z Peronówki; 23-12-2010 at 17:17. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
K-Lee Family
|
![]()
Gaga, Margo nie mogła wliczyć w to K-lee, bo zwyczajnie nie wiedziała, że będę ją badać teraz. Margo znała moją wersję, że będę badać wspólnie przy ktorymś z projektów, miało to być w Późnej. Tak się złożyło, że zrobiłam to wcześniej i poinformowałam Margo o tym dopiero po wysłaniu już próbki do badania. A próbka została wysłana do badania 15 grudnia
![]() Margo od nas przynajmniej jeden szczeniak będzie badany ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
VIP Member
|
![]()
Ech...dałam Ci furtkę, ale nie chcesz skorzystać, więc OK, napiszę ostatni raz i mam nadzieję-wystarczająco jasno. Zgadzam się, że K-lee nie była liczona, to właśnie napisałam w słowach, że "w międzyczasie tworzysz listę".
Skoro Margo pierwsza tworzysz manifestacyjne transparenty w obronie badań, rzucając przed wyimaginowanego wroga hasło, że masz najwięcej przebadanych psów wśród polskich hodowli, to śmiało można się spodziewać, że w dobie dość powszechnej dostępności do tych badań, pierwsza dasz przykład i przebadasz suki, które aktualnie kryjesz. Nie mówię, że moim zdaniem musisz, mówię, że można się spodziewać po Tobie dania przykładu skoro sama pierwsza wychodzisz z inicjatywą badań, tworzenia bazy, wymiany danych miedzy hodowcami itp. I dlatego zadałam pytanie wprost, ale Ty, zamiast odpowiedzieć COKOLWIEK (że nie masz kasy, nie czujesz potrzeby, nie masz czasu, planujesz później albo wcale) wijesz się jak piskorz przez 4 strony tematu, próbując jednocześnie zaszeregować mnie do jakiejś zmowy ciemności. Za co? Za oczywiste pytanie wprost? ![]() W tej sytuacji, gdy do dziś dnia nie podałaś które z Twoich psów zostały przebadane, nie dziw się, że widzę kombinacje, bo tworzysz milion pobocznych wątków, zamiast prosto napisać odpowiedź, na równie proste pytanie. Sorry, ale "mamy przebadane" to na dziś wyniki badań tylko i wyłącznie dzięki właścicielom psów z Twojej hodowli. A to nie jest tożsame. Twoja polityka hodowlana, to Twoja sprawa, Ty decydujesz i nikt inny. I jestem ostatnią osobą, która chciałaby się jakkolwiek wtrącać w Twoją pracę, ale jeśli składasz publiczne deklaracje, to moim prawem jest o nie dopytać, co uczyniłam. Nie dostałam prawdy, zatem dostałam kłamstwo. Dla mnie temat był jasny od dłuższego czasu, naiwnie jednak myślałam, że się mylę, żałuję, że jednak nie ![]() Dla mnie temat jest wyczerpany, wracam do wypieków świątecznych. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|